Wednesday, June 19, 2019


Na Međunarodni praznik rada, u Srbiji protest dva sindikata

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 01/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Međunarodni praznik rada Prvi maj biće danas obeležen manifestacijama i protestima širom sveta i u Srbiji, u znak sećanja na događaje iz 1886. godine, kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

U Beogradu će Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije održati protest pod sloganom “Da plate ustanu, a mladi ostanu”.

Ta dva reprezentativna sindikata traže kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ove godine neće organizovati proteste 1. maja, niti će članove i simpatizere pozivati da učestvuju u, kako su naveli, protestu “reprezentativnih, prodržavnih sindikata”. Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije takođe se neće pridružiti današnjem skupu.

U Srbiji se 1. maj obeležava i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja 1886. godine, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, organizacija socijalističkih i radničkih partija Druga internacionala pozvala je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine.

IZVOR: BETA

Facebook komentari