Wednesday, June 19, 2019


Slažete li se sa odlukom Vlade Škotske?

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 01/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Škotska je postala prva zemlja na svetu koja uvodi minimalnu cenu alkohola, što znači da će trgovci sada morati da osiguraju da jedna jedinica alkohola nema cenu ispod 50 penija.

Ta mera vlade trebalo bi na godišnjem nivou da utiče na smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva koji su povezani sa alkoholom, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, to znači da se boca vina od 750 mililitara, a koja sadrži 13 odsto alkohola, neće moći prodavati za manje od 4,88 funti, boca viskija od 700 mililitara i sa 40 odsto alkohola za manje od 14 funti, a dve litre sajdera, koji sadrži pet odsto alkohola, za pet funti.

Služenje pića

Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko se zakon prekrši.

Svake nedelje u toj zemlji umru 22 osobe zbog bolesti povezanih sa alkoholom, a taj zdravstveni problem Škotsku košta više od tri milijardi funti godišnje.

Škotska premijerka Nikol Sturdžen rekla je za Skaj njuz da će novi zakon spasiti živote.

„Procenjuje se da će se primenom ove politike u prvih pet godina smanjiti stopa smrtnosti od alkohola za nekoliko stotina, a smanjićemo i broj prijema u bolnice. Ovo je samo statistika, ali svaki pojedinac iz ove statistike je ljudsko biće koje ima porodicu, prijatelje, i ako uspemo da spasimo živote, ova politika je definitivno vredna progona“, rekla je Sturdžen.

U Velikoj Britaniji 2016. godine umrlo je 7.327 osoba od bolesti povezanih sa alkoholom.

U istoj godini zabeleženo je da je na 100.000 muškaraca u Škotskoj umrlo od alkohola 30,9, u Severnoj Irskoj 22,2, a u Engleskoj i Velsu 14,6.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari