Wednesday, June 19, 2019


Stefanović: Garantujem da neće biti skupova u Hrtkovcima

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 01/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da garantuje da 6. maja u centru Hrtkovaca nikakvih skupova neće biti.

Stefanović je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da je odluka o zabrani svih najavljenih skupova na teritoriji Hrtkovca donesena na osnovu procene njega i MUP-a da bi ti skupovi bili štetni po građane Hrtkovaca i uopšte po bezbednost građana Srbije.

“Došlo je do uznemirenja i građana Hrtkovaca. To je relativno malo mesto i najave različitih skupova i okupljanja koji bi, faktički, mogli da uznemire ljude i izazovu neku vrstu narušavanja javnog reda i mira, bez obzira što su svi rekli da skupovi neće biti nasilni”, kazao je Stefanović.

Srpska radikalna stranka najavila je da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kome je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka najavili su da će tog dana organizovati u Hrtkovcima kontramiting, ukoliko MUP ne zabrani okupljanje radikala u tom mestu tog dana.

Upitan da prokomentariše to što su zabranom izjednačni najavljeni skupovi SRS i LSV i DS, Stefanović je kazao da “MUP ne ceni politički, da li je neko imao ovakav ili onakav politički motiv”, već da ceni bezbednosno. Stefanović je kazao da je siguran da ima građana Hrtkovaca koji bi se okupili i na jednom i na drugom skupu, što bi možda narušilo njihove međusobne odnose.

“Ne želim da budem neko ko meritorno odlučuje čiji motivi su ispravni, a čiji ne. Za mene je važno da za građane Hrtkovaca tog dana ne bude bilo kakvo uznemirenja. Ti ljudi su dužni da imaju normalan život i da ih niko ne maltretira. Tako će i biti. Neće niko održati nikakakv skup i tako ćemo zaštiti njihovu sigurnost, bezbednost i imovinu”, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, svako ima pravo da uloži žalbu sudu na zabranu skupova kao i da će sud dati konačnu odluku o tome da li će skupa biti ili ne. Stefanović je kazao da je nemoguće zabraniti da se neko okuplja na livadi, ali da je teško da će se bilo ko probiti do centra Hrtkovaca gde su najavljeni skupovi.

“Moguće je pisati prekršajne prijave ukoliko neko dođe i protivzakonito izvrši okupljanje na skupu koji je zabranjen ili nije prijavljen. U centru Hrtkovaca, to garantujem, nikakvog skupa neće biti. Ako dođe do narušavanja javnog reda i mera ili napada na pripadnika policije naravno da će svako biti priveden”, rekao je ministar.

Ministar o Ivanoviću: Kosovska policija i Euleks ne rade ništa

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da Kosovska policijska služba i Euleks neće već mesecima gotovo ništa da urade da se dođe do ubica Olivera Ivanovića i nalogodavaca.

“Iako smo im više puta tražili, nisu nam dostavili osnovne stvari za policijsku istragu”, rekao je Stefanović, navodeći da je sprska policija spremna da deli svaku informaciju do koje dođe.

On je rekao da je srpska policija prikupila deo informacija, ali se ubistvo dogodilo na delu teritorije koje “operativno ne kontrolišemo”.

Nek nam daju informacije sa baznih stanica, snimke kamera, rekao je Stefanović, navodeći da je srpska policija proverila bazne stanice telefona koje je mogla i došla do određenih zaključak,a ali ne može da ih otkrije.

Stefanović je ponovio da bi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja uhapsilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, kada bi bio dostupan našim organima.

“Siguran sam da neće ni dolaziti”, rekao je Stefanović.

Povodom informacija iz Prištine da su na administrativnom prelazu uhapšeni pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), Stefanović je rekao da “nije bilo privođenja već samo razgovora”.

Ta osoba nije uhapšena, niko od njih nije uhapšen, pozvani su na razgovor od strane naše Bezbednosne agencije da bi se utvrdila određena saznanja koja ona ima, rekao je Stefanović, navodeći da su “osetljiva” i ne bi ih javno iznosio.

On je, povodom navoda da je reč o pripadnicima KBS, dodao da ne postoji osnova za formiranje bilo čega drugog osim KPS i da “ako neko misli da na mala vrata uvede vojsku Kosova sa tim se Srbija neće saglasiti”.

Mi štitimo svoju bezbednost, gde procenimo da postoje lica koja tu bezbednost mogu da ugroze, naravno da ćemo obaviti razgovor sa njima, rekao je Stefanović.

IZVOR: N1

Facebook komentari