Wednesday, June 19, 2019


Izetbegović: Hrvatska i Srbija su izvršile agresiju na BiH

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 02/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da su Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da se u toj zemlji nije radilo o građanskom ratu, kako je to nedavno izjavila predsednica Saveta federacije Skupštine Rusije Valentina Matvijenko.

“U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije Ujedinjenih nacija i presude međunarodnih sudova su nedvosmisleno potvrdile da se radilo o agresiji susednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana”, rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Vijesti.ba.

On kaže da je Matvijenko iznela neutemeljene tvrdnje, kao i da je njen poziv za prenos ovlašćenja s države na entitete protivan Dejtonu.

“Rusija je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi smela da iznosi stavove protivne tom sporazumu”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući odnos Hrvatske prema BiH, bošnjački član državnog vrha BiH je ocenio da se radi o ‘paternalističkom odnosu’.

“Ignorišu se naši stavovi i interesi, negira udruženi zajednički poduhvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čiste hrvatske teritorije, Hrvatska nam ne vraća imovinu, ne plaća vodni resurs Buškog jezera koje koristi desetinama godina uz simbolične nadoknade”, rekao je Izetbegović.

Pri tome je dodao da Hrvatska podržava BiH u evroatlantskim težnjama, investira i olakšava kretanje ljudi i roba.

Izetbegović je zaključio kako su odnosi BiH i Hrvatske ‘ambivalentni i kontroverzni’, dodajući da bi mogli biti i bolji.

Izetbegović je odgovorio i na pitanje ko će biti njegov naslednik na mestu bošnjačkog člana BiH Predsedništva, ističući kako će predložiti da trenutni predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić aklamacijom bude prihvaćen kao kandidat Stranke demokratske akcije za tu funkciju.

IZVOR: HINA

Facebook komentari