Sunday, June 16, 2019


Kako je Vitalij Čurkin branio srpske interese u UN

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO SVET , at 02/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Bronzana skulptura ambasadora Vitalija Čurkina, koji je u Savetu bezbednosti UN, stavio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici, svečano će biti otkrivena u rodnom mestu doajena diplomatije.

Očekuje se da će svečanosti u Marinkinu, gde se danas nalazi spomen-ploča, prisustvovati ruski i srpski šef diplomatije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, a nije isključen ni dolazak Vladimira Putina.

Ambasador Čurkin je zaista, godinama unazad štitio srpske interese u UN, a evo i par primera:

18. februara 2008, povodom proglašenja nezavisnosti Kosova: “Ilegalni akt kosovskih vlasti i onih koji ih podržavaju, predstavlja opasan presedan. Odluka o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova ostavlja mogućnost povećanja međuetničke napetosti, tenzija i nasilja u pokrajini, što će imati destruktivne posledice za međunarodne odnose koji su građeni decenijama”.

4. avgusta 2010, o zahtevu da Kosovo uđe u UN: “Svi dobro znate koja je procedura za pristupanje Ujedinjenim nacijama. Neophodna je preporuka Saveta bezbednosti pre svega, a da bi se to dogodilo, potreban je balans između svih država članica. Rusija neće podržati zahtev Kosova da postane član UN”.

8. jula 2015, o britanskoj rezoluciji o Srebrenici: “Rusija je glasala protiv usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN o Srebrenici, jer bi ona otvorila stare rane i zbog toga što se u njoj implicira da su Srbi jedini krivci. Ako pogledate rezultate konflikta koji je trajao čitavu deceniju na prostoru bivše Jugoslavije, videćete da su Srbi takođe žrtve, podjednako kao i svi drugi narodi”.

28. februara 2016, o dijalogu Beograda i Prištine: “Posle sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, nije postignut poseban napredak. Većina zemalja članica EU pokušava da natera Beograd da napusti svoju poziciju u pregovorima oko Kosova i korak po korak postane član Unije. To otvara pitanje nepristrasnosti EU”.

Podsećanja radi, Vitalij Čurkin je preminuo 20. februara 2017, u 65. godini u Njujorku.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Facebook komentari