Wednesday, June 19, 2019


Sramotna presuda Tompsonu

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 02/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona zbog pokliča “Za dom spremni“ na proslavi godišnjice “Oluje“ 2017. godine.

Tompson je bio optužen za remećenje javnog reda i mira, a sud je odlučio da pevač pokličem “Za dom spremni“ nije podsticao mržnju.

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je “Za dom spremni” sastavni deo stihova njegove pesme “Bojna Čavoglave” koju je on lično napisao.

“Za dom spremni” bio je vojni pozdrav koji su tokom Drugog svetskog rata koristile ustaše u NDH, a koristile su ga i hrvatske jedinice tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.

Tompson se početkom marta oglasio povodom pozdrava “Za dom spremni”, navodeći da su “poklič “korišćen i ranije kroz istoriju”, a da su ga “koristili branitelji tokom devedestih”.

“I ja sam ga 1991. uvrstio u pesmu koja je odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas neguje uspomenu na to vreme u kojem se stvarala država. To je jedina prava istina i sve drugo je manipulacija od strane jugokomunističkih grupa“, napisao je on na Fejsbuku.

O pokliču “Za dom spremni” krajem februara odlučivala je i Komisija za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima Vlade Hrvatske, kada je doneta odluka da je on “protivustavan, ali da se može ponekad koristiti”.

Tompson se često dovodi u vezu sa promovisanjem ustašva, na njegovim koncertima često ima dosta ustaške ikonografije, dok on peva nekoliko pesama u kojima se poziva na ubijanje Srba. Jedna od njih je “Jasenovac i Gradiška Stara” sa tekstom: “Jasenovac i Gradiška Stara / To je kuća Maksovih mesara / U Čapljini klaonica bila / Mnogo Srba Neretva nosila”.

“Za dom spremni” se često može čuti na fudbalskim stadionima među navijačima koji velikom većinom desničarski nastrojeni, ali među pojedinim sportistima.

Podsećamo, hrvatski fudbaler Josip Šimunić prevodio je skandiranje “Za dom spremni” sa navijačima u Zagrebu nakon pobede nad Islandom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine, zbog čega ga je FIFA kaznila na deset utakmica i uskratila mu učešće na Mundijalu.

Osim toga, dosta bure u odnosima između Srbije i Hrvatske izazvala je ploča posvećena pripadnicima HOS-a poginulim tokom devedsetih godina koja je postavljena u Jasenovcu u kojem je tokom NDH bio najveći ustaški logor.

IZVOR: B92/TANJUG

 

Facebook komentari