Wednesday, June 19, 2019


Ljiljana Smajlović: Jugoslavija je bombardovana, kako bi se poslala poruka Rusima da ovo više nije njihova sfera ineteresa

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO DRUŠTVO , at 03/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ljiljana Smajlović se dobro seća kako Sarajevo u SFRJ nije htelo ni da čuje da se dozvoli okupljanje građana sa Kosova u Srbiji. Dolazak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na predizborni skup u Sarajevo, smatra vrlo zanimljivim, pogotovo nakon što su Nemačka i Austrija zabranile skup. Smajlovićka ocenjuje da je Erdogan “crvena krpa” i za Brisel i za Berlin, i da sve ono što su pripisivali Miloševiću, to je danas Erdogan – političar, koji vešto igra sa Putinom, a član je NATO-a. Da li će posle skupa u Sarajevu, Brisel razmisliti koga podržati, pita Ljiljana Smajlović.

– Ja mislim da se Dodiku brk smeje kad ovo gleda, jer ako stvarno Sarajevo ugosti pristalice Erdogana i ako se pokaže neko istinsko oduševljenje (ja ne znam, kakvo je tamo politično raspoloženje), ali ako se pokaže da Erdogan ima “sigurnu kuću” u Sarajevu, ovi u Briselu i Berlinu će da budu zgranuti. Setite se kada je na Kosovu hapšen Marko Đurić i to na onaj posebno brutalan način, niko se nije naročito uznemirio u Evropi, ali kada su sutradan izručeni gulenisti (protivnici Erdogana) Erdoganu, to je zaista izazvalo snažne osude u Briselu. Čak, ja mislim da mi i ne znamo do koje mere  je Evropa besna na Prištinu, zbog izručenja gulenista.

Kada je reč o Kosovu, od Srbije se traži da postigne pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, pod uslovom da Kosovu da stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN). To znači, da se od Srbije traži da zamoli Putina da ne uloži veto, ni na posmatrački niti na punopravni status Kosova u UN, ističe Smajlović. Od Srbije se traži da učini veliki korak, a nagradu da dobije za šest godina.

– Mi ćemo iz tog nacrta budžeta Evropske unije, odmah da shvatimo da li su oni odvojili nekoliko milijardi evra za proširenje, jer to je sedmogodišnji budžet. Kada je Hrvatska primljena, sedam godina ranije je Evropska komisija u budžetu predvidela dve milijarde evra za ulazak Hrvatske. Mi smo tada naravno znali, da je to vrlo ozbiljno i da će Hrvatska biti primljena. Sada se sa tom šargarepom maše ispod nosa Beogradu i Podgorici, ali ako u nacrt budžeta, ne uđu tri ili četiri milijarde evra, onda ne vidim da bi Srbija bila naročito motivisana, da pravi bilo kakve velike ustupke, a kamoli da obećava stolice Kosovu u UN, ako nešto vrlo opipljivo ne bude sigurna da će dobiti. Kroz šest godina, neće biti na vlasti ni Junker, koji Srbiji obećava članstvo, niti gospođa Merkel, koja Srbiji takođe obećava podršku. Prema tome, ovo je jedan dosta riskantan potez za Srbiju.

Ljiljana Smajlović je prokomentarisala i nedavni boravak ruske delegacije u BiH i Republici Srpskoj.

– Ja pripadam onoj školi mišljenja, da je Jugoslavija 1999. između ostalog bombardovana i zato, da se pošalje poruka Rusima: “Ovo više nije vaša sfera interesa. Mi vas ne moramo više ništa da pitamo, kada je Balkan u pitanju”. Tad je bio Jeljcin na vlasti, sada se situacija promenila i na neki način, taj ruski uticaj za Srbe je minus, zato što smo mi sumnjivi svima, dok god imamo neku rusku podršku ili mi reflektujemo na rusku podršku, ali sa druge strane, mislim i da nas ozbiljnije shvataju sada, zato što situacija nije tako jednostavna, kao što je bila sa Jeljcinom. Prema tome, za nas su Rusi i plus i minus. Mi smo sada bitni, nas pokušavaju da pridobiju i privuku na svoju stranu zbog Rusa.

Promena će biti i na medijskom nebu. Vlada Srbije, donela je odluku da raspiše konkurs za dodelu nove nacionalne frekvencije. Istog dana, američki fond KKR, kupio je Pink BiH i Pink Montenegro.

– Oni su važni, zato što su imali podršku Brisela. U Srbiji je pre nekoliko godina donesen novi zakon o javnom informisanju, koji je omogućio da televizija N1, odnosno kompanija koja je vlasnik, istovremeno i proizvodi i distribuira program. To nije moguće, ako ste štampani medij. Politika je morala da proda svoju prodajnu mrežu, jer je ovde 10 godina bio princip: Ne može onaj ko pravi sadržaj, istovremeno da distribuira sadržaj. Kada je KKR potegao svoje veze i svoje lobiste u Briselu, u Beograd je došla pre nekoliko godina poruka, da u zakonu treba omogućiti United grupi i KKR-u da mogu da prave medijski sadržaj i da ga distribuiraju. Ja mislim da oni već imaju povlašćen položaj.

Ljiljana Smajlović smatra, da Rusi sa malim ulaganjem postižu dosta i da je sva galama oko toga, što su Rusi previše zastupljeni. Televizijsko tržište u Srbiji, vredi oko 80 miliona evra godišnje. Šta če se promeniti na medijskom nebu, biće zanimljivo i zbog činjenice da je u najmoćnijem američkom fondu, koji dolazi u Srbiju i bivši šef CIA – Dejvid Petreus.

IZVOR: RTRS

Facebook komentari