Wednesday, June 19, 2019


Noć muzeja: Umetnik je prisutan

By GLASRAZUMA.RS , in KULTURA , at 03/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Miodrag Bata Knežević, Kosta Bunuševac i TKV samo su neki od umetnika koje će posetioci ovogodišnje „Noći muzeja” moći da upoznaju 19. maja u okviru posebno osmišljene ture „Umetnik je prisutan”.

Uz već omiljenu „Dečju turu”, „Neispričane priče” ili „Beograd sa stilom”, ove godine posetioce očekuje i tura „Umetnik je prisutan”.

Na više lokacija u gradu posetioce će dočekivati umetnici, vodeći ih kroz svoje izložbe, družeći se sa njima i razgovarajući o svojim delima i njihovom nastanku, inspiraciji i pričama koje kriju, a neki od njih učiće zainteresovane posetioce novim veštinama i tehnikama.

Bilo da su u pitanju kultni plakati za JDP i Narodno pozorište, čuvena Nolitova izdanja ili omoti omiljenih domaćih ploča, tokom pola veka karijere Miodrag Bata Knežević na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas.

Njegovi radovi, deo izložbe „Uspomene i grafički dizajn – Budi umetnik” biće polazna tačka za druženje sa umetnikom u Narodnoj biblioteci Srbije, sa početkom u 21, 22 i 23 časa.

Galerija ULUS za „Noć muzeja” priprema izložbu „Licem u lice sa pobednikom” koja će okupiti neke od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika i umetnica, a sve ih povezuje muški akt kao glavna inspiracija.

Čak je i Meštrovićev „Pobednik”, simbol Beograda naručen od strane gradskih vlasti, završio skrajnut na Kalemegdan.

„Spomenik posvećen pobedi srpske vojske u balkanskim ratovima odstupao je od opšteprihvaćenog načina prezentacije pobede koji se još od antike prikazuju u ženskom obliku. Tako je ovaj izuzetni umetnički podvig koji slavi hrabrost i čvrstinu srpskog naroda, uzdignut daleko od pogleda moralnih građana”, objašnjava autorka izložbe Katarina Stanković Bjegović.

Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u Galeriji ULUS-a stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika Kosta Bunuševac izvešće svoj novi performans „Ideal je pobedio” u Galeriji SULUJ.

U okviru izložbe „Retrospektiva – Cite!”, Bunuševac će od 21 sat podsetiti publiku na to zbog čega njegovo ime zauzima posebno mesto na srpskoj savremenoj sceni.

Svojim umetničkim pobunama, performansima, provokativnim delima i decenijama starim televizijskim emisijama koje i danas izgledaju sveže i ispred vremena, Bunuševac je hrabro osvajao komad po komad slobode kako za sebe, tako i za generacije umetnika koje je inspirisao.

Uz brojne pobednike koji su pisali istoriju, Aleksandra Jovanić i Čarna Manojlović će sve zainteresovane u Ustanovi kulture „Parobrod” na zanimljiv način upoznati sa prvom srpskom lekarkom, sa prvim politički obrazovanim feministkinjama, sa školovanim fotografkinjama, arhitektama.

Kroz inspirativnu postavku „Hrabre žene putuju kroz vreme” posetioci će moći da se pridruže razgovoru sa autorkama izložbe, kroz koji će biti u prilici da otkriju donekle zanemarenu žensku stranu srpske istorije.

„Dorćol Platz” ugostiće strit art umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske, koje će zajedničkim snagama tokom trajanja manifestacije raditi na oslikavanju fasade „Dorćol Platz”-a.

Galerija „Singidunum” biće stanica sa koje će svi posetioci moći da se otisnu na put u srednji vek i otkriju lepotu ćirilice.

Njihov vodič na ovom putovanju biće slikarka i dizajnerka Olivera Milunović, koja će predstaviti svoje crteže i slikanu svilu na kojima je glagoljica, staroslovensko pismo i pisano ćiriličko pismo.

„Stvorila sam i kreirala srpsku dekorativnu ćirilicu koristeći ornamente sa zidne dekoracije iz manastira Žiče, a kao glavni simbol ove novonastale ćirilice izdvaja se grb porodice Nemanjić, u godini kada obeležavamo osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog”, objašnjava Milunović.

Dela švajcarskih umetnica Fransoaz Emeneger i Kristian Hamašer biće prikazana na izložbi „Limes – Razgraničenje” u galeriji „Haos”, a sa publikom će se u „Noći muzeja” družiti i Mikan Ančić, slikar koji je osvojio domaću i svetsku scenu jedinstvenim umetničkim izrazom, a njegovo remek-delo „Otmica Evrope” nagrađeno je prestižnim priznanjem u pariskom Gran paleu 2007. godine.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari