Wednesday, June 19, 2019


Odlaže se dodela Nobela za književnost?

By GLASRAZUMA.RS , in KULTURA , at 03/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Švedska akademija će sutra saopštiti odluku o eventualnom odlaganju dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, nakon polemike o navodnom seksualnom uznemiravanju, zbog čega je niz članova napustilo ovu instituciju.

„Članovi koji će učestvovati na večerašnjem sastanku odlučiće o tome. Donećemo odluku, koja će biti objavljena sutra oko 09:00 sati”, rekla je Rojtersu zvaničnica Švedske akademije Luis Hedberg.

Veoma je retko da dodela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primećuje britanska agencija, podsećajući da je poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata.

Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posledicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata pre njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe – i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, potkopano.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari