Sunday, June 16, 2019


Ponovo se otvara Gvantanamo?

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO SVET , at 03/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Sekretarijat za odbranu SAD objavio je pod kojim će uslovima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Gvantanamo na Kubi.

“Sekretarijat za odbranu je poslao Beloj kući dopunjen predlog kriterijuma za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Gvantanamu – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značajnu pretnju za bezbednost SAD”, rekla je portparolka Sekretarijata za odbranu Sara Higins, preneo je Glas Amerike.

Trampov prethodnik Barak Obama 2009. godine potpisao je uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Gvantanamu, i za vreme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Tramp je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru je potpisao uredbu kojom se Sekretarijatu za odbranu daje 90 dana da dopune upustvo za to kako će teroristi koji su uhvaćeni u borbama biti tretirani.

Trampovu odluku kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Džim Matis rekao da veruje će teroristi u Gvantanamu biti tretirani na human nacin, a da će istovremeno SAD biti bezbedne.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari