Wednesday, June 19, 2019


Majka preminule novinarke ukazuje na propuste u lečenju

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO DRUŠTVO , at 04/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Majka preminule mlade novinarke Marine Kovačev iz Novog Sada, nedavno je poslala otvoreno pismo ministru Zlatiboru Lončaru. Ukazala je na niz propusta u zdravstvenom sistemu Srbije tokom lečenja ćerke, koji je, kako je navela, bio “nehuman”. Lončar kaže da propusta u lečenju nije bilo i da je preminula devojka bolovala od najmalignijeg tumora.

Stopa preživljavanja od tog tumora je, po rečima ministra, takva da svega jedan odsto pacijenata živi do godinu dana.

Nakon borbe sa teškom bolešću, novosadska novinarka Marina Kovačev preminula je 24. aprila u bolnici u Istanbulu. Lečenje je započela na Klinici za neurohirurgiju u Novom Sadu, gde je prema navodima njene majke, bilo propusta. Zbog toga je uputila otvoreno pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

“Pišem da ukažem na niz propusta koji, čak i da su bili izbegnuti, ne bi promenili krajnji ishod, ali bi ovaj period od 10 meseci lečenja bio manje bola, nehuman i težak prvo za nju, a onda i za nas. Medicinske sestre su uglavnom bile neljubazne, pojedini doktori nezainteresovani. Stavljali su joj pelene, koje sam joj često ja menjala. Upisivale su izmišljene vrednosti temperature i pritiska predamnom, bez ustručavanja”, navela je majka preminule Marine Kovačev u pismu.

Pismo je pročitao i resorni ministar.

“Zvao sam ljude koji su direktno vodili pacijentkinju, nisu imali te vrste zamerki, od rodbine pacijentkinje do onih koji su bili pored nje. Ležala je u jednokrevetnoj sobi, dobila svu neophodnu terapiju koja se dobija, imala privatni broj telefona od lekara koji je vodio. Nažalost, dijagnoza je takva  – jedan odsto do godinu dana preživljavanja šta god da radite”, izjavio je Lončar.

Zahvaljujući humanitarnim akcijama, Marina je uspela da ode na lečenje u Tursku, gde je prema navodima majke, imala sve medicinske uslove. U Istanbul je otišla posle niza intervencija u Srbiji. Majka u pismu navodi da je nakon operacije 28. juna 2017. godine Marina otpuštena osam dana kasnije, te da joj je naknadno postavljen i “spinalni dren, nakon čega je, kako kaže, dobila meningitis.

“Zaključak turskih lekara je da je upravo postavljanje drena izazvalo brže širenje malignih ćelija duž kičme. Otpuštena je bez antiepileptičke terapije i dobila je epi-napad krajem avgusta, koji je doveo do potpunog oduzimanja desne strane tela tokom zračenja”, navela je u pismu.

Propusta u lečenju nije bilo, navodi Lončar i napominje da zdravstveni sistem u Srbiji nikome neće davati lažnu nadu.

“E, sad, zamislite koliko je to tačno što ste otišli tamo, što ste platili i onda vam kažu, a šta su mogli da vam kažu? Mi mo rekli da ćemo vam pomoći, ali kad ste vi došli mi smo videli, da ovaj…a šta niste znali unapred, zašto niste otvoreno rekli, ne možemo ništa da uradimo, kao što je rečeno ovde, mi naše građane nećemo da lažemo zbog novca”, rekao je srpski ministar zdravlja.

Marina Kovačev je radila u Novosadskoj novinarskoj školi koja je objavila da će godišnja nagrada za najboljeg novinara, koju dodeljuje, od sada nositi njeno ime.

IZVOR: N1

Facebook komentari