Wednesday, June 19, 2019


Moralna propast jednog društva

By Pavle Kosić , in STAV , at 04/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Dosta se bavimo politikom i njenim akterima, pa mislim da ima mesta za jedan tekst o našem društvu i našim problemima.

Zato me zanima, da li kada idete ulicom, vidite ljude koji prose? Da li dok šetate gradom, umalo ne poginete, jer su rupe na svakom koraku? Da li vidite omladinu, koja “uživa” u nasilju? Da li svakodnevno pročitate, bar jednu vest o nekom novom ubistvu? Ako ste profesor, da li osećate kako svakim novim danom, gubite na značaju? Ako ste učenik, da li osećate da Vaša prava niko ne uvažava? Ako ste novinar, da li osećate strah, da će Vas neko na ulici pljunuti zbog drugačijeg političkog stava? Ako ste roditelj, da li se plašite da Vaše dete neće moći da nađe posao, bez partijske knjižice? Da li mislite, da ne možete detetu da pružite sve što mu treba? Da li kada stanete ispred kioska i pogledate naslovne strane, vidite samo reč rat? Da li Vas nešto zaboli svaki put, kada čujete političare, koji Vas, kao pripadnika ovog naroda nipodaštavaju i ponižavaju? Da li poželite da negde otputujete, ali nemate novca? Da li je Vaša beba, jedna od onih ukradenih? Da li se plašite za svoju budućnost? Za budućnost Vaših najmilijih, za budućnost ove države i ovog društva? Da li se iznervirate kada vidite kakve persone se nalaze na visokim funkcijama?
Da li svakog dana razmišljate o tome da zauvek napustite svoju zemlju i da se u nju više nikada ne vratite?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, to je pokazatelj da je ovo društvo u problemu i da nešto ozbiljno treba da se menja. Nisu problemi samo male plate i loši autoputevi. Problem je moralna beda. Nestaje poštovanje. Nestaje kultura. Nestaju maniri. Nestaju dobrota i empatija. Nestaje razum. Nestaju ljudi iz ove zemlje, jer ne mogu u njoj da žive i ne mogu da podnesu 24-časovno terorisanje.

Svi zajedno, kao društvo se moramo opametiti, jer nam vreme ističe. Možda će ovaj tekst nešto promeniti, ali najverovatnije neće ništa. Bitno je da se zna da ne mislimo svi isto i da ne bismo svi isprljali sopstveni obraz, zarad prljavih, ličnih interesa.

Autor je glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs

Facebook komentari