Press "Enter" to skip to content

Ju Nesbe stigao u Beograd

Najpopularniji i najvažniji evropski savremeni pisac trilera, Ju Nesbe stigao je juče posle podne u Beograd, u goste svom srpskom izdavaču, beogradskoj “Laguni”.

On će se danas družiti sa svojim čitaocima u beogradskoj knjižari Delfi SKC, od 18 sati. “Laguna” je objavila čak 16 romana tog autora od kojih 11 pripadaju serijalu o problematičnom inspektoru Hariju Huleu, čije su avanture bile i predložak za film “Sneško”, u režiji Tomasa Alfredsona, sa Majklom Fazbenderom i Rebekom Ferguson u glavnim ulogama.

Laguna je nedavno objavila još jednu Nesbeovu knjigu, “Magbet”, kao deo edicije “Hogart Šekspir” u okviru koje veliki svetski pisci ponovo interpretiraju Šekspirova dela.

Impresivna je brojka od skoro 40 miliona primeraka njegovih romana koji su prodati širom sveta. Neverovatan broj za nekoga ko je svojevremeno bio vrhunski fudbaler “Moldea”, uspešan broker i norveška pop zvezda. Ali sve to bledi u poređenju sa onim po čemu je najpoznatiji: pisanju romana.

„Moji protagonisti imaju moralne dileme i moraju da naprave izbor. A ja se trudim da ne budem sudija njihovim izborima. Jedno veliko pitanje koje se trudim da postavim jeste šta je slobodna volja. Šta je moralnost? Da li je to nešto bogomdano ili je okvir koji nam je društvo nametnulo kako bismo bili efikasniji?“, kaže Nesbe za svoje junake.

IZVOR: DANAS

Be First to Comment

Leave a Reply