Press "Enter" to skip to content

Prve žrtve stare penzijske reforme

U Hrvatskoj je 17 radnika s benificiranim stažom steklo prava za penziju, ali 1.000 (135 evra) kuna manju od svojih kolega s istim uslovima, ali samo godinu starijih, pišu Vijesti.

U penzijskom apsurdu zapeli su svi oni rođeni 1962. godine jer se na njima prelomilo. Kažu kako im je rečeno da su “pokusni kunići”, a svoju penziju su pošteno zaradili. Ministar Pavić ipak obećava – “sve ćemo rešiti”.

Razgovarali smo s Jasenkom Blažon koja je u ansamblu Lado plesala 32 godine i otplesala u penziju.

“S obzirom na to da mi imamo benificiju saznala sam da imam ona prva prava, ali ne i obavezu da odem u punu starosnu penziju. Ja sam se eto zajedno s dvojicom svojih kolega na pozornici HNK prošle godine naklonila i oprostila od svoje publike”, rekla nam je Jasenka.

I to samo zato što je pre toga tražila i platila Zavodu za penzijsko osiguranje proračun buduće penzije. Prema njihovim podacima dobila bi istu penziju kao i njena godinu dana starija koleginica.

“Kad sam došla u REGOS tek tada se pojavila neka crvena lampica koja je meni skroz okrenula tok sledećih događaja – gde su mi rekli vi ste 62. godište i nemate pravo na to prebacivanje sredstava. Godište koje neko se igrao Boga i odlučio da će to biti 62. Nepravda i diskriminacija bi bila isto takva da je to bilo koje drugo godište”, dodaje.

Nepravda prvoj generaciji koja je počela s uplatama u drugi penzijski stub je nepravda od 1.000 kuna manje na računu svaki mesec. Sedamnaest ljudi u Hrvatskoj deli istu sudbinu.

IZVOR: B92

Be First to Comment

Leave a Reply