Wednesday, June 19, 2019


SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 08/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Sjedinjene Američke Države povlače se iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući izjavio da sporazum sa Iranom ne može da spreči tu zemlju da dođe do nuklearne bombe, te da je Izrael nedavno objavio obaveštajne podatke koji pokazuju da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja.

Iran je, tvrdi Tramp, nastavio da razvija balističke rakete koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave.

Tramp je pred novinarima potpisao predsedničku odluku kojom se iranskom režimu uvode najstrože sankcije. Zapretio je i da će se svaka nacija koja bude pomagala Iranu da dođe do nuklearnog oružja, takođe biti pogođena sankcijama.

Predsednik SAD je optužio iranski režim da sponzoriše terorizam i podržava organizacije poput Hezbolaha, Hamasa, talibana i Al Kaide.

S druge strane, tri zemlje Evropske unije ranije danas su ponovile podršku nuklearnom sporazumu sa Iranom, na sastanku u Briselu s pomoćnikom šefa iranske diplomatije Abasom Aragšijem.

EU je takođe potvrdila svoju podršku iranskom nuklearnom sporazumu. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da “sporazum funkcioniše” i da je EU posvećena nastavku njegovog sprovodjenja.

Iranski predsednik Hasan Rohani prethodno je upozorio da bi se država mogla suočiti sa “izvesnim problemima” ukoliko Tramp odluči da se povuče iz sporazuma.

Iran je u julu 2015. godine posle dugih i teških pregovora potpisao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila – Rusijom, SAD, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

IZVOR: N1

Facebook komentari