Thursday, May 23, 2019


Otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks”

By GLASRAZUMA.RS , in KULTURA , at 08/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks”, jedanaesti po redu, počeo je u „Sava centru”. Foaje ovog zdanja bio je pun posetilaca kao košnica. Smotru je otvorio čuveni američki reditelj Ejbel Ferara, a njegov dokumentarac „Trg Vitorio” takođe će biti na repertoaru.

– Drago mi je što ste me pozvali i što sam ponovo u Srbiji. Imam ovde mnogo prijatelja, a neki od mojih omiljenih filmova napravljeni su upravo ovde. Gledaćemo filmove, družićemo se, a sviraćemo i dobar rokenrol – zaključio je Ferara.

Goste je pozdravio i direktor festivala Mladen Vušurović, a program je u šaljivom maniru vodio Rambo Amadeus.

Na velikom platnu do 14. maja na više lokacija u gradu biće prikazano 98 filmova u 14 programa i 10 bioskopskih sala. Publika je sinoć imala priliku da pogleda dva domaća ostvarenja – „Poslednja avantura Kaktus Bate” u režiji Đorđa Markovića i „Slatko od Ništa” Borisa Mitića. Festival će zatvoriti „Okupirani bioskop” Senke Domanović u „Kombank dvorani”.

U okviru „Srpskog takmičarskog programa” biće prikazani i „Vodič kroz crnu rupu” Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića, „Četiri godine u deset minuta” Mladena Kovačevića, „Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave” Tanje Brzaković… Najbolji film, kamera i montaža biće nagrađeni.

Mnoga priznata imena svetskog filma i dokumentaristike držaće masterklasove. Reditelj Ejbel Ferara govoriće kako režirati sebe samog, odnosno kako održati karijeru filmskog autora.

Otkriće i koje veštine nezavisni filmski stvaralac treba da stekne.

Austrijski reditelj Ulrih Zajdl pokazaće novu vrstu estetike. On pričama o svakodnevici malih junaka na aktuelan način pred publiku postavlja ogledalo u kome se vidi stanje savremenog društva.

Zoao Pedro Rodriges prvi put dolazi u Beograd, pažnju naše publike pridobio je filmovima „Fantom” i „Ornitolog”, a nagrađen je „Zlatnim leopardom” za najbolju režiju u Lokarnu. Rut Bekerman pričaće o rekonstrukciji istorije sa slikama iz sadašnjosti. Dokumentarista Boris Mitić govoriće o tome kako snimiti „Ništa” i otkriti zamke tokom rada na filmu „Slatko od Ništa”.

Ove godine uvedena je i nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova, a ovi filmovi prikazivaće se u Muzeju savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci. Na programu će se naći muzičko-plesni i biografski dokumentarci, od kojih selektori izdvajaju „Valdhajmov valcer” Rut Bekerman.

IZVOR: POLITIKA

Facebook komentari