Sunday, June 16, 2019


Him, too

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 09/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Sve do ponedeljka uveče, njujorški državni tužilac Eric Scneiderman (Erik Šnajderman) bio je javni šampion #MeToo pokreta. Sada se čini, da je on najnoviji bolesni primer pokvarenosti okrutnosti protiv koje se taj pokret bori. On je podneo ostavku u ponedeljak, nakon što je The New Yorker objavio tekst u kom su ga četiri žene optužile za fizičko i emocionalno zlostavljanje.

Guverner Andrew Cuomo (Endru Kuomo), trebalo bi da imenuje odgovornog, nezavisnog tužioca da istraži bilo kakve moguće krivične prijave protiv Šnajdermana i zloupotrebe njegovog položaja.

Erik Šnajderman nije priznao nikakve prekršaje. Umesto toga, on je izjavio da su “ozbiljne optužbe, koje ja snažno osporavam onemogućile da radim svoj posao”.

Ali optužbe koje su iznele žene, jesu detaljne, hronične i dosledne.

Dve žene, koje su bile u vezi sa Šnajdermanom – Michelle Manning Barish (Mišel Mening Beriš), liberalna aktivistkinja i Tanya Selvaratnam, književnica – rekle su za magazin da ih je on davio i udarao, često tokom seksa i podvrgavao ih verbalnom zlostavljanju. Kažu da ih je šamarao tako jako, da je gospođici Mening Beriš krvarilo uvo dugo nakon udarca, dok je Selvaratnam patila od vrtoglavice.

Obe su rekle da im je Šnajderman pretio, da će ih ubiti, dok je Selvaratnam rekla da ju je državni tužilac takođe upozorio da bi mogao da je prati i da joj prisluškuje telefon.

Žene su za The New Yorker rekle, da je Šnajderman dosta pio i da bi ih često naterao da piju alkohol. Selvaratnam je rekla za magazin, da ju je Šnajderman nazvao “braon robinjom” i terao je da kaže, da je ona “njegovo vlasništvo”.

Gospodin Šnajderman se pridružio žalosnoj listi zvezda njujorške Demokratske parije, čije su se karijere urušile zbog optužbi o ličnom ponašanju, uključujući i bivšeg guvernera Eliota Spicera i bivšg kongresmena Entonija Vajnera. Kao što je bio slučaj i sa tim muškarcima, ostavka Šnajdermana bi mogla da ima dalekosežne posledice.

Državni tužilac, bio je usred borbe da podstakne predlog, da se izmeni njujorški Zakon o dvostrukoj ugroženosti (svakog pomoćnika, predsednik Tramp može da pomiluje – u nastojanju da ga spreči da sarađuje sa specijalnim advokatom).

Šnajdermanovo moralizovanje jeste šuplje, ali taj predlog ostaje vredan, sa obzirom na stalne pokušaje predsednika Trampa da spreči istragu specijalnog zastupnika.

Kancelarija gospodina Šnajdermana, takođe je prošle godine donela tužbu za građanska prava protiv Hervija Vajnstina, filmskog producenta optuženog za seksualno zlostavlanje i druge prekršaje.

Prema državnom zakonu, Senat i Skupština zajedno biraju zamenu Šnajdermana, što efektivno daje moć njegovim kolegama demokratama. Kasnije, birači će ići na izbore Demokratske partije i izabaraće kandidata, koji će se suprotstaviti republikanskom kandidatu u novembru. Ko god bude služio u ovoj važnoj kancelariji, mora biti strog i nezavisan, spreman da se suprotstavi Trampu i Kuomu i nešto što ne bi trebalo da se kaže, ali sada očito mora – da bude pristojno ljudsko biće.

Ko god zameni gospodina Šnajdermana, mora da zapamti – niko nije iznad zakona!

IZVOR: THE NEW YORK TIMES

 

 

Facebook komentari