Thursday, May 23, 2019


Incident na slavnom univerzitetu: “Crnkinja spava”

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 10/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Na prestižnom univerzitetu Jejl dogodio se incident kada je bela studentkinja prijavila policiji svoju koleginicu crne rase jer je spavala u domu.

“Incidenti poput ovog od prošle noći podsećaju nas na to da je potreban kontuniran rad da bi Jejl zaista postao inkluzivno mesto”, rekla je dekan škole postidiplomskih studija umetnosti i nauke Lin Kuli u mejlu koji je poslala studentima u utorak.

Studentkinja postdiplomskih studija Lolade Sijonbola u ponedeljak je postavila video snimak svog razgovora sa policijom i studentkinjom koja ih je pozvala, prenosi ABC njuz.

“Zaslužujem da budem ovde. Plaćam školarinu kao svi drugi. Neću da pravdam svoje prisustvo ovde”, rekla je Sijonbola (34), postdiplomac afričkih studija kada ju je policija pitala za identitet.

Ona je rekla da ne zna da li postoji opravdanje za dolazak policije u zgradu studentskog doma.

Sijonbola je čak otključala vrata svoje sobe pred policajcima kako bi im pokazala da živi tu pošto su insistirala da vide njenu ličnu kartu.

“Mi smo u zgradi Jejla i moramo da budemo sigurni da pripadate ovde”, rekao je jedan policajac, vidi se na snimku.

Policajci su naveli da je razgovor trajao duže zato što se u bazi podataka njeno ime pojavljuje kao različito.

Sijonbola, koja je ispitivana skoro 20 minuta, rekla je da je zaspala dok je radila na jednom dokumentu u zajedničkim prostorijama.

Rekla je i da je studentkinja koja ju je prijavila mentalno bolesna i da je ranije već jednom zvala policiju zbog nekog drugog studenta.

Ovaj incident je poslednji u nizu slučaja u kojima su Afroamerikanci pogrešno prijavljivani.

IZVOR: TANJUG

 

Facebook komentari