Sunday, May 26, 2019


Dan pobede nad mržnjom

By Pavle Kosić , in STAV , at 11/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Možete da ne podržavate politiku srpskog predsednika, možete da ga ne volite, ali odlazak predsednika Srbije (ko god to bio u datom trenutku), na paradu u Moskvu, povodom Dana pobede nad fašizmom, svakako nije potez koji je suprotan vojnoj neutralnosti. To je potez, kojim se pokazuje da je Srbija protiv fašizma i svih sličnih ideologija. Naravno, možemo kritikovati pasivnost države, povodom slobodnog šetanja neonacista ulicama Beograda, uticaj države na postojanje cenzure u medijima, itd…

Možete da ne volite Putina i da ne podržavate rusku spoljnu politiku, ali parada u Moskvi ne služi samo Putinu u političke svrhe, to je i stav Ruske Federacije, da je fažizam neprihvatljiv. To što se zapadni političari ne slažu sa ruskom unutrašnjom i spoljnom politikom, ne znači da treba pljunuti i na borbu protiv fašizma, koja se nije završila 9. maja 1945. godine.

Nezavisno od toga, da li smo liberali ili konzervativci, Srbi ili Englezi, pravoslavci ili muslimani, svako od nas treba da zna, da nije normalno ubijati druge ljude. Pogotovo ne sa izgovorom, da je neko pripadnik druge nacije ili verske grupacije.

Sve učestalije protestne šetnje neonacista u evropskim i američkim gradovima su pokazatelj da države uzimaju zdravo za gotovo pobedu nad fašizmom, kao i narodi. Setimo se samo da su Evropljani i mir uzeli zdravo za gotovo, pa je usledila borba najekstremnijih desničarskih političkih struktura, tj. Drugi svetski rat – najkrvaviji rat u istoriji.

To ne znači da sve desničare, istovremeno treba nazivati i nacistima, a u poslednje vreme to je postao manir pojedinih boraca i borkinja za ljudska prava.

I 11. septembra 2001. godine, izražena je ekstremna mržnja prema američkoj spoljnoj politici, a ne prema američkom narodu. Dakle, treba se boriti protiv mržnje. Borba protiv mržnje nije politika, to je borba svih nas.

Maja, 1945. godine pobeđen je fašizam. Pobeđen je nacizam. Ali pobeđena je i mržnja. Bar na kratko.

Autor je glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs

 

 

 

Facebook komentari