Thursday, May 23, 2019


Demokrate objavile najuverljiviji dokaz protiv Rusije?

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 11/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kongresmeni SAD iz redova demokrata objavili su 3.500 reklama sa Fejsbuka koje je napravila ili promovisala ruska kompanija Agencija za istraživanje interneta.

Time su do sada najuverljivije prikazali pokušaj Rusije da izazove rasne i političke podele u SAD pre i posle izbora 2016, navodi se.

Većina tih reklama ističe argumente za ili protiv imigracije, prava pripadnika LGBT zajednice, prava na nošenje oružja i drugih pitanja, a u velikom broju njih prisutan je pokušaj da se podstaknu rasne podele, pominjanjem policijske brutalnosti ili omalovažavanjem međunarodnog pokreta “Životi crnaca su važni” (Black Lives Matter).

Neke reklame promovišu predsednika SAD Donalda Trampa, opozicionog kandidata na predsedničkim izborima 2016. godine, ili senatora Bernija Sandersa koji je na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj stranci bio protivkandidat Hilari Klinton. Podrška njoj postoji u svega nekoliko reklama.

Demokrate iz Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja ranije su objavile uzorak tih reklama, a sada su ih objavile u potpunosti. Zvaničnici Fejsbuka dostavili su ih Kongresu SAD pošto su u septembru priznali da su otkrili delovanje Rusa.

Kongresmeni demokrata su objavili reklame koje su plasirane na Fejsbuku u periodu od početka 2015. do sredine 2017. godine, ali ne i 80.000 objava (postova) koje je Agencija za istraživanje interneta takođe podelila na toj društvenoj mreži.

Neke reklame, dizajnirane da se svide kritičarima imigracije, ciljano su prikazivane korisnicima koji su na Fejsbuku izrazili privrženost (lajkovali) osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, pojedinim voditeljima Foks njuza, Ustavu SAD.

Usmeravanje reklama prema određenim korisnicima ponekad je uspevalo, posle jednog ili dva pokušaja. Reklama iz januara 2016. godine koja je obećavala vesti o “lošim” izbeglicama pogledana je pet puta kada je bila prikazana onima koje zanima pitanje imigracije ili konzervativizam. Međutim, ista reklama je pregledana 163 puta kada je ciljala korisnike zainteresovane za Siriju, američku Republikansku stranku ili za politiku.

Fejsbuk je u septembru objavio da je otkrio reklame koje izazivaju podele i da su one plaćene ruskim rubljama. One su se vrtele na Fejsbuku i u julu i avgustu 2017. godine, u nedeljama pre objave.

Specijalni savetnik Robert Muler, zadužen za istragu ruskog mešanja u američke izbore 2016. godine i moguće povezanosti Trampovog izbornog štaba s Moskvom, u februaru je podigao optužnicu protiv 13 ruskih državljana zbog učešća u zaveri s ciljem uticanja na ishod tih izbora. Oni su radili za Agenciju za istraživanje interneta, čije je sedište u ruskom Sankt Peterburgu.

IZVOR: BETA

Facebook komentari