Thursday, May 23, 2019


Novi sporazum vodi Kosovo u UN, a Srbiju u EU?

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 11/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Zapadne zemlje – SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, sastale su se u Vašingtonu da bi razmatrale razgovore Beograda i Prištine, koji bi se mogli završiti jednim sporazumom u toku ove godine, pišu mediji.

Kako se navodi, politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u Vašingtonu na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa, prenosi Tanjug.

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u Evropskoj uniji.

Vodeća načela

Među zapadnim diplomatama, navode mediji, već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima.

Jedno od tih načela je da je “bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma” između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, pišu mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

U cilju ovoga, osim Brisela, razgovori se održavaju i u drugim centrima, poput Berlina, a navodi se i da je nemačka kancelarka Angela Merkel već bila pozvala u svoj kabinet srpskog predsednika Aleksandra Vučića dva puta, kao i da se u sredu sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

IZVOR: AL JAZEERA BALKANS

Facebook komentari