Thursday, May 23, 2019


Umesto rugla Beobanke – zelena oaza u centru Beograda

By GLASRAZUMA.RS , in BEOGRAD , at 11/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kompanija Štatverk koja je kupila nekadašnju zgradu Beobanke u Beogradu planira da otkupi još dva susedna objekta.

Reč je o zgradi EPS-a u Carice Milice i zgradu Poreske uprave u ulici Zeleni venac.

Ova nemačka kompanija planira da uloži 30 miliona evra u ceo kompleks, rekonstrukciju “kostura” Beobanke i adaptaciju još dva objekta, i da zgradu sa spoljašne strane obavije biljkama, vertikalnim baštama, kako bi bila energetski samostalna.

Višespratnica “Beobanke” na Zelenom vencu je danas samo jedan deo celog kompleksa koji je izgradio Energoprojekt 1960. godine, a kompleks se sastoji se iz tri dela.

Štatverk je kupio 2016. godine centralnu zgradu od 13 spratova, koja je do sada bila poznata kao zgrada “Beobanke”, a kada dobiju sva neophodna dokumenta, moći će, kažu, za 12 do 15 meseci da je obnove.

Foto: Stattwerk

Namera nemačke kompanije je da objedini nekadašnju celinu koju je izgradio Energoprojekt te da “spoji” objekat u ulici Carice Milice 2 i zgradu na adresi Zeleni venac 16.

“Obratili smo se EPS-u i Ministarstvu finansija, ali ujedno i višim organima vlasti i oni su pozdravili našu ideju tako da smo optimistični da će se sve realizovati u narednom periodu”, kaže arhitekta iz Štatvarka Sara Petrović.

“Energoprojekt” je izgradio ovu zgradu za svoje potrebe 1982. godine, a u kulu na Zelenom vencu useljena je “Beobanka”, koja je tamo bila do 2002. godine, kada je otišla u stečaj.

Zgrada je godinama stajala prazna, a u stanju u kojem je danas nalazi se od 2007. godine, kada je uklonjena fasada i zgrada ogoljena do konstrukcije.

Foto: Stattwerk

“U narednih par meseci, po dobijanju lokacijskih uslova, planira se početak prvih radova na našem objektu”, kaže Petrović i veruje da će takođe, ukoliko nadležni odluče uskoro da prodaju i druga dva objekta, radovi i na ovim zgradama moći da počnu.

“Zelene” fasade su samo deo idejnog projekat koji je danas predstavljen u kancelariji arhitektonskog biroa nemačke kompanije u budućem “zelenom soliteru”.

Arhitekte kažu da će zgrada imati podzemnu i nadzemnu garažu sa 514 parking mesta kao i parking mesta za bicikliste i punjače za električna vozila.

“Projekat predviđa i korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su fotonaponske ćelije, vertogeneratori, geotermalna energija kao i razmenu toplote putem kanalizacionih vertikala i sistema”, navodi arhitekta iz nemačke kompanije Miodrag Grbić.

Takođe, navodi, u soliteru će se nalaziti poslovni prostori namenjeni isključivo eklološki orijentisanim kompanijama kao i “eko hab” koji je “srce projekta i predstavlja platformu za umrežavanje startapova i investitora koji podržavaju zelene ideje”.

U prvoj energetski efikasnoj zgradi sa zelenim fasadama u Srbiji nalaziće se i hotel sa 70 apartmana koji će biti namenjeni za dugoročno iznajmljivanje, a na vrhu zgrade biće javni vidikovac i restoran. Soliter će imati ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, a fasade će prekriti 2.737 kvadrata pod zelenilom.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari