Press "Enter" to skip to content

10.000 u Blajburgu, ustaška obeležja i incidenti (FOTO)

Komemoracija u Blajburgu i demonstracija protiv tog okupljanja hrvatskih desničara protekli su bez većih incidenata, ali zato uz ustaške simbole.

Austrijska agencija APA ukazuje da je ove godine bilo manje ljudi na komemoraciji, oko 10.000, te podseća da se ovaj skup proteklih godina razvio u sastajalište desničarskih ekstremista, pošto je na njemu veličan ustaški režim.

Došlo je i do incidenta nakon mise ubijenim ustašama, pošto su mladići koji su se uputili prema Blajburškom polju gde se održava središnja komemoracija ispred ulaza napali novinare.

Hrvatski portal index.hr prenosi da je prvo napadnut slovenački snimatelj kojem su dvojica mladića počela da prigovaraju što snima okupljanje, a potom se na meti napadača našao i snimatelj tog portala koji se nalazio u blizini.

Navodi se da je jedan od mladića njih posebno agresivan i vikao novinarima “Đubrad jedna!” U tom je trenutku došao jedan od organizatora skupa koji ga je odgurnuo i rekao mu da je u Austriji i da se ne svađa sa novinarima.

Taj mladić odeven u crno sa šahovnicom na grudima koju ima prvo belo polje, kao u vreme Nezavisne države Hrvatske, u prolazu je opsovao novinara portala izazivajući ga na tuču.

Novinari su zatražili pomoć obezbeđenja, ali je nasilnik još jednom došao do novinara portala koji je sve snimao mobilnim telefonom i istragao mu ga iz ruke.

Nakon što je došao jedan od organizatora iz takozvanog “Počasnog blajburškog voda”, nasilnik je novinaru vratio mobilni.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Po prvi put, u centru Blajburga, daleko od mesta na kojem je održana komemoracija, organizovane su demonstracije protiv ustaškog okupljanja, na koje je došlo oko 100 učesnika.

Među njima bili su funkcioneri Zelenih i Komunističke partije Austrije (KOP), koji su nosili transparente i održali govore.

Na tom skupu bilo je govornika iz Austrije, Italije i Slovenije.

“Više nego ikada moramo da se organizujemo protiv takvih skupova”, poručila je Dagmar Šindler, zamenica predsednika Udruženja preživelih koncentracionih logora u Austriji.

Ona je naglasila da se ne sme dozvoliti širenje starih ideologija usred Austrije.

U isto vreme održan je pomen na groblju u Lojbahu, nakon čega se otišlo na Lojbaher feld, gde se nalazi spomenik sa ustaškim grbom.

Na tom mestu su redari vraćali sve učesnike koji su nosili zabranjene zastave i simbole.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

I pored toga, međutim, mogli su se videti učesnici koji su nosili majice sa likom hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaštva, ali i sa ustaški pokličem “Za dom spremni”.

Kako ukazuju mediji, bilo je i više problematičnih znamenja, odnosno zastavu sa hrvatskim grbom koji ima beli kvadrat gore levo, kakav je bio u vreme takozvane “nezavisne države Hrvatske”.

Upadljivo je bilo da je taj beli kvadratić na šahovnici bio popunjen crvenim srcem.

Oko 300 policajaca nadziralo je ovaj skup, na koji su došli i predstavnici hrvatske vlade i hrvatske predsednice.

Na komemoraciju, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, došli su predsednik Sabora Gordan Jandroković, član Predsedništva BiH Dragan Čović, hrvatski ministar državne imovine Goran Marić, koji je izaslanik predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, kao i ministar veterana Tomo Medved u ime premijera Andreja Plenkovića.

Komemoraciji su prisustvovali i potpredsednik Sabora Milijan Brkić, predsednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, poslanici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović i sekretar Sabora Davor Orlović.

IZVOR: TANJUG

Be First to Comment

Leave a Reply