Thursday, May 23, 2019


Petorici ministara se drma fotelja, a za jedan resor u igri su dve poznate dame

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 12/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Srbiji predstoji “mešanje karata” u Nemanjinoj 11, a premijerka Ana Brnabić uskoro bi trebalo da dobije rekonstruisani kabinet, sa mnogim novim licima. Iz vlade za sada izvesno odlazi svojevoljno jedan ministar, ali fotelja se “drma” još najmanje šestorici.

Pojedini su umešani u afere, neki su već duže vreme u otvorenom sukobu sa premijerkom, a pojedini jednostavno nisu zadovoljili. Među novim licima koji bi mogli da postanu deo vlade, nalaze se i dve poznate dame.

Dušan Vujović

Već duže vreme se spekulisalo da će tokom rekonstrukcije Vlade biti zamenjen ministar finansija Dušan Vujoviće, bez sumnje jedan od najbolje ocenjenih ministara u kabinetima Aleksandra Vučića i Ane Brnabić. Vujović je sam podneo ostavku na četvrtu godšinjicu svog mandata i iz Vlade otišao iz, kako je rekao, ličnih razloga.

Nije isključeno da će nakon napuštanja ministarske fotelje imati savetničku funkciju, a da je spreman da bude u toj ulozi i sam je napisao u ostavci, koja je dostavljena premijerki.

Vujović će se verovatno preseliti u SAD, gde živi njegova supruga i deca. Prema pisanjima medija, odlazeći ministar finansija ima dve kuće u diplomatskom naselju nadomak Vašingtona.

Siniša Mali

Gotovo je izvesno da će fotelju Dušana Vujovića naslediti Siniša Mali, koji je u poslednje četiri godine obavljao funkciju gradonačelnika Beograda.

Mali je juče izjavio da mu”funkcije nisu važne, već da bude u timu Aleksandra Vučića”.

Uvek ću biti na raspolaganju Srbiji i sugrađanima. Nadam se da ću i u budućnosti moći da doprinesem, a od funkcija mi je mnogo bitnije da znam da mogu da uradim nešto korisno i pozitivno za narod i državu – odgovorio je odlazeći gradonačelnik na pitanje povodom spekulacija da će biti izabran za novog ministra finansija.

Zorana Mihajlović

Pred najavljenu rekonstrukciju pozicija Zorane Mihajlović, ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, i više je nego loša. Već duže vreme se spekuliše da bi mogao da joj bude “oduzet” resor infrastrukture, a poslednjih dana i da će biti izbačena iz Vlade. O tome se priča nakon što je posle sukoba premijerke Ane Branbić i ministra Nenada Popovića oko gej slikovnice stala na stranu ministra.

Čim je najavljena rekonstrukcija, Brnabićeva je kao najslabiju kariku u Vladi ocenila sektor infrastrukture, pa se lako zaključilo da bi mogao da ga preuzme neko drugi.

Premijerka i ministarka inače imaju lošu istoriju odnosa. Mihajlovićeva je pred TV kamerama prevrtala očima kada je Branabićeva pohvalila NALED, a ne nju, za uvođenje elektronskih građevinskih dozvola. Ministarka je kritikovala premijerku i kada je ruskom ambasadoru dala transkript njenog intervjua Blumbergu, u kome je rekla da će Srbija pre izabrati EU nego Rusiju.

Goran Vesić

Upravo bi Goran Vesić, koji je prethodne četiri godine bio gradski menadžer, mogao da preuzme sektor infrastrukture ili čak sve sektore koje trenutno drži Zorana Mihajlović, što ipak nije izvesno.

Vladan Vukosavljević

Među kandidatima za odlazak iz Vlade je i Vladan Vukosavljević, ministar kulture, i navodno se već duže vreme za njega traži zamena. Utisak je da se nije dobro snašao na toj poziciji, što je bio slučaj i sa gotovo svim njegovim prethodnicima.

U Vladi smatraju da je “nevidljiv” i da nema dobre rezultate, a postoje bar dva kandidata koja bi mogla da ga naslede.

Maja Gojković

Spekuliše se da bi resor kulture mogla da vodi Maja Gojković, aktuelna predsednica Skupštine, a ta ideja ozbiljno se razmatrala i pre izbora Ane Brnabić za premijerku.

Ona je u parlamentu ranije obavljala funkciju predsednice Odbora za kulturu, a za taj resor u Vladi je navodno ozbiljno zainteresovana. Mediji su pisali da su joj ambicije visoke i da je pre izbora kabineta Brnabićeve lobirala za poziciju ministarke kulture.

O tome zvanično nije želela da govori.

Jelena Trivan

Za istu fotelju jedan od kandidata je i Jelena Trivan, direktorka JP “Službeni glasnik” i bivša funkcionerka DS-a. Njenim radom na direktorskoj poziciji su u Nemanjinoj 11 veoma zadovoljni.

Ukoliko bi ušla u Vladu, to joj ne bi bio prvi put, jer je posle oktobarskih promena bila zamenica Rasima Ljajića, tada ministra za ljudska i manjinska prava. U parlamentu je, poput maje Gojković, bila predsednica Odbora za kulturu i informisanje.

Vanja Udovičić

Gotovo je izvesno da će bez fotelje u Vladi ostati Vanja Udovičić, ministar sporta. Za njega se vezuje veliki broj afera, a poslednja, koja se odnosi na finansijske malverzacije oko Univerzijade, poprimila je međunarodni karakter. Sumnja se da je u tom poslu države oštećena za oko pola miliona evra.

Na pitanje da li je zabrinut zbog informacija da će biti rekonstruisan, ministar sporta je naveo da ga te priče ne brinu.

U sportu je vrlo jasan kriterijum. Imate semafor, semafor pokazuje krajnji rezultat i semafor je taj koji vam uvek pokazuje da li ste pobedi ili izgubili – rekao je Udovičić i dodao je u poslednje četiri godine ojačana i poboljšana sportska infrastruktura, da su davanja sportistima veća i redovna, kao i da je osvojen veliki broj medalja.

Slavko Gak

Kao mogući naslednik Udovičića pominje se Salvko Gak, aktuelni beogradski sekretar za obrazovanje i bivši sekretar za sport. Član je Glavnog odbora SNS.

Tokom igračke karijere nastupao je za Crvenu zvezdu, Partizan i Radnički iz Kragujevca, igrao je u nekoliko crnogorskih klubova, u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Sa uspehom je dugo godina nastupao za reprezentaciju Srbije, sa kojom je osvojio titulu svetskog šampiona, pehar Mediteranskih igara i bronzu u Svetskoj ligi 2009. godine.

Nenad Borovčanin

U političkim krugovima se spekuliše da bi i Nenad Borvčanin, bivši bokser i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu sporta, mogao da nasledi Udovičića u Vladi Srbije. Borovčanin se dobro kotira u vrhu SNS-a, mada nije poznato da je član te stranke.

Ranije je bio visoki funkcioner SPS, odnosno član Glavnog odbora socijalista. Napustio je stranku u trenutku kada mu je pretilo izbacivanje iz nje, jer je na Tviteru poručio Ivici Dačiću da ta partija liči na Gestapo.

Goran Trivan

Sektor životne sredine veoma je važan za pristupanje Srbije EU, a u vrhu vlasti smatraju da je u toj oblasti Goran Trivan kao nadležni ministar malo toga uradio. Brojni ekološki projekti na kojima insistira EU nisu ni započeti, a u poslednje vreme na više lokacija po Srbiji pronađeno je na stotine tona opasnog otpada.

Još se ne zna ko bi Trivana mogao da nasledi u Nemanjinoj 11.

Goran Knežević

I ministar privrede Goran Knežević bi poput Dušana Vujovića samovoljno otišao. Prema našim saznanjima, Knežević ima zdravstvenih problema i već duže vreme traži mu se zamena.

Jadranka Joksimović

Do skandala oko gej slikovnice, pozicija ministarke za evrointegracije nije dovođena u pitanje, iako je i ranije bilo sukoba sa premijerkom Anom Brnabić. Ipak, poslednji se dogodio na sednici Vlade Srbije, na kojoj je Joksimovićeva stala u odbranu ministra Nenada Popovića koji je rekao da treba da stanemo na put onima koji nas ubeđuju da je u redu da “Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata” (likovi u slikovnici).

Joksimovićeva je rekla da je su gej slikovnice u suprotnosti sa zakonima Srbije, a kako je na njihovu stranu stala i Zorana Mihajlović, premijerka je u jednom trenutku htela da podnese i ostavku.

Nakon tog sukoba, spekuliše se da je pozicija Joksimovićeve na klimavim nogama i da se približila izlasku iz Vlade.

IZVOR: BLIC

 

Facebook komentari