Sunday, May 26, 2019


Pregovori Skoplja i Atine u “najdelikatnijoj, finalnoj fazi”

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 12/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Nova runda makedonsko-grčkih pregovora oko imena Makedonije počela je u mestu Sunio kod Atine u istom hotelu gde je prethodnih dana održana konferencija o budućnosti Evrope.

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, kako je prenela agencija MIA, pokušaće uz posredovanje medijatora UN Metjua Nimica da približe pozicije dve strane i otvore put za rešenje dvoipodecenijskog spora.

Dimitrov je sinoć ocenio da je današnji dan “veoma važan za pregovore koji su u najdelikatnijoj, poslednjoj fazi”, i da je dužnost šefova diplomatija da nađu rešenje koje “što je moguće više pokriva potrebe dve strane” da bi omogućili premijerima da se sretnu 17. maja u Sofiji i razgovaraju o postizanju sporazuma.

Sastanak koji je bio najavljen za 10.30, počeo je pola sata ranije. Dimitrov i Kocijas prošle sedmice sastali su se na marginama kvadrilateralnog sastanka u Solunu, dok je poslednji krug pregovora uz prisustvo Nimica održan 25. aprila u Beču.

Vlada Makedonije nada se rešenju spora oko imena pre Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora i u julu na Samitu NATO poziv za članstvo u toj alijansi.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da takvo ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

IZVOR: BETA

Facebook komentari