Thursday, May 23, 2019


Ljiljana Smajlović: Da nemamo Rusiju na svojoj strani, Kosovo bi odavno bilo član UN

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO DRUŠTVO , at 13/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kada je Kosovo u pitanju, ja sam primetila da se iz izjava predsednika Srbije, moglo zaključiti da Rusija neće biti učesnik u pregovorima, da neće doći do promene toga ko su posrednici i da će Rusija da ostane po strani, što znači da Brisel i Vašington zadržavaju one svoje vrlo bitne, ključne pozicije, a Rusija je neko sa kim ćemo se mi konsultovati sa strane. Mi naravno očekujemo Putinovu podršku. – izjavila je Ljiljana Smajlović, prilikom gostovanja na jednoj televiziji.

Političkim jezikom, šta tačno znači to konsultovati – tražiti savet ili poslušati savet?

Kada uhapse Marka Đurića i prebiju ga. Pojavi se vest da je Aleksandar Vučić razgovarao sa Vladimirom Putinom, koji je tu stvar doživeo vrlo dramatično i kada je to razlog za razgovor iste večeri, to je vrlo snažna poruka onoj drugoj strani, koja može da pritisne dugme i da promeni reagovanje Prištine. Prema tome, vrlo je važno da imate samo nekog da razgovarate sa njim telefonom i da kažete: Šef ove važne sile je večeras to sebi stavio u vrh prioriteta. Znači, bitno je da i to imate, bitno je da možete da pustite vest: Razgovarali smo sa Putinom i on se sa nama slaže, da je ovo dramatično. Taj razgovor sa Putinom, to je nešto što se ozbiljno shvata i to je nešto što može da vam pomogne da rešite neku, trenutnu situaciju. Znači, da nemamo Rusiju na svojoj strani, Kosovo bi odavno bilo član Ujedinjenih nacija, to je jasno.

Na konstataciju Zorana Panovića, da Rusija neće poremetiti odnose sa Zapadom zbog Srbije, Ljiljana Smajlović odgovara:

Kada ste bili žrtva napada jedne zemlje, nema ničeg protivrečnog u tome da ste veoma oprezni, a u isto vreme želite da popravite odnose sa tom zemljom, jer je to najvažnija zemlja na svetu. Ne da Rusija neće hteti da poremeti odnose za Zapadom, nego je Rusija u najgorim mogućim odnosima sa Zapadom. Ti odnosi su dramatično poremećeni. Niko ne sme da ode u Moskvu, da večera sa Putinom, sme samo Benjamin Netanjahu. Razumete, to može sebi da priušti samo Netanjahu, da se pojavi kod Putina i on odlazi iz sličnih razloga, kao i Vučić. I njemu rade o glavu u njegovoj zemlji, zbog nekih koruptivnih priča i njegova pozicija je poljuljana, i njemu odgovara da bude viđen, to je Dan pobede nad fažizmom. Prema tome, ja ne bih potcenjivala ni značaj Srbije za Rusiju koliko god smo mi mali, u simboličkom smislu ovo su važne stvari. Naročito kad Zapad stalno pokušava da izoluje Rusiju. 

Što se tiče ostavke Dušana Vujovića i rekonstrukcije vlade, gospođa Smajlović je rekla: Ja mislim, da ni Ana Brnabić ne zna, da li će biti rekonstrukcije vlade.

 

Facebook komentari