Thursday, May 23, 2019


Izraelske trupe ubile desetine Palestinaca, zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu (FOTO/VIDEO)

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 14/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Broj poginulih Palestinaca na današnjim protestima kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, gde zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu Palestinci protestuju, porastao je na 52, a više od 1.200 ljudi je ranjeno, javlja AP.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka sukoba u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, prenosi Rojters.

Novinar AP je ranije javio da su dva Palestinca upucana u noge.

Agencije su prenele da se eskalacija protesta očekuje tokom dana, jer je zakazan „Veliki marš povratka”, dan kada Izrael slavi 70-godišnjicu osnivanja, a Palestinci 70-godišnjicu od „Nakube” – katastrofe kada su stotine hiljada njih proterane ili izbegle iz svojih domova.

Ovaj marš deo je kampanje rušenja blokade granice Izraela sa pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Ranije danas, izraelska vojska je bacala pamflete kojima je poručila da će „reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, preneo je AP.

Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

Sukobi su izbili nekoliko sati pre ceremonije otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Palestinci su gnevni zbog tog poteza SAD, koji znači zvanično priznanje Jerusalima kao glavnog grada samo Izraela, a oni žele da njegov istočni deo bude prestonica njihove buduće nezavisne države.

Palestinac povređen u sukobima u Gazi
Palestinski bolničari prenose ranjenika tokom protesta u Gazi

Palestinci: Užasan masakr Izraela

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali optužile su Izrael za „užasan masakr” u pojasu Gaze, gde je ubijeno najmanje 37 Palestinaca.

Portparol palestinske vlade Jusuf al-Mahmud zatražio je od međunarodne zajednice „hitnu intervenciju radi zaustavljanja užasnog masakra u Gazi”.

Kako se navodi u saopštenju portparola, „izraelske okupatorske snage” sprovode masakr „nad herojskim palestinskim narodom”. Komitet UN za ukidanje rasne diskriminacije apelovao je ranije danas na Izrael da odmah obustavi „nesrazmernu” upotrebu sile protiv palestinskih demonstranata.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Palestinac se probija kroz dim tokom protesta u Gazi

IZVOR: TANJUG/BETA/AFP

Facebook komentari