Press "Enter" to skip to content

Savet bezbednosti UN: Zastoj dijaloga Beograda i Prištine

Savet bezbednosti UN počeo je raspravu o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, u kome je pozvao Beograd i Prištinu da nastave da rešavaju sporna pitanja dijalogom i da pokažu političku volju neophodnu za punu normalizaciju odnosa.

Šef civilne misije UN na Kosovu Zahir Tanin izjavio da je prethodno tromesečje na Kosovu obeleženo zastojem dijaloga između Beograda i Prištine.

“Rast političke temperature na Kosovu predstavlja prepreku vođenju dijaloga, ali novi podsticaji iz Evropske unije su prilika za Beograd i Prištinu da ostvare napredak u pregovorima”, rekao je Tanin na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno, izneti ocenu Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju Unmika.

Dačić je ranije rekao da će Srbija tražiti od svih članica Saveta bezbednosti UN da se o Kosovu i ubuduće raspravlja na javnim sednicama i da se poštuje njegova Rezolucija 1244, kako bi sprečila nastojanja zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB o Kosovu i pretvore u zatvorene konsultacije.

U izveštaju za period od 17. januara do 15. aprila, Gutereš je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića i pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Gutereš je ocenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosudje u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine.

IZVOR: N1

Be First to Comment

Leave a Reply