Thursday, May 23, 2019


Dve nagrade EU Srbiji za kulturno nasleđe

By GLASRAZUMA.RS , in KULTURA , at 15/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine i projekat “Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” proglašeni su za dobitnike iz Srbije Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe “Evropa Nostra” za 2018. godinu.

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji u Arandjelovcu je 1907. godine izgrađen na mestu jednog od najstarijih izvora mineralne vode u Srbiji i prve fabrike za flaširanje vode.

Nagrade će svečano 22. juna, u Berlinu, na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa uručiti Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić i operski pevač i predsednik “Evropa Nostre” Placido Domingo.

Za tu nagradu koju je Evropska komisija ustanovila 2002. godine, ove godine je bilo 160 prijava organizacija i pojedinaca iz 31 zemlje, a nagrađeno je 29 iz 17 zemalja, za očuvanje i istraživanje nasleđa, aktivizam i obrazovanje o nasleđu.

IZVOR: BETA

Facebook komentari