Thursday, May 23, 2019


Rahoj rekao ne: Premijer Španije ne ide na Samit zbog “države Kosovo”!

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 15/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Španski premijer Marijano Rahoj definitivno neće učestvovati na Samitu EU u Sofiji, zbog stava te zemlje prema Kosovu.

“Jasno je bilo od početka da zbog stava Španije prema statusu Kosova španski premijer Marijano Rahoj ne želi da učestvuje”, izjavio je viši EU zvaničnik.

Španija će ipak biti predstavljena na samitu u Sofiji nižim diplomatskim zvaničnikom, najavljeno je u Briselu.

Podsetimo, zvanični Madrid je i krajem aprila “izdejstvovao“ da zajednička deklaracija, koja treba da bude objavljena tokom Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, kako se potpis španskog premijera ne bi našao pored potpisa zvaničnika teritorije koja je sebe proglasila državom.

Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će “imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji”, kao i da je “zapretio da neće doći zbog Kosova”.

Španija je u januaru dostavila pismo u obliku “non pejpera” pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom “stopira” spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno “balkanska šestorka” zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

IZVOR: B92

Facebook komentari