Press "Enter" to skip to content

Otkrivene nove stranice dnevnika: Ana Frank pisala i o seksualnosti, kontracepciji i prostituciji

Istraživači su otkrili dve stranice prekrivene braon gumiranim papirom iz dnevnika Ane Frank na kojima je pisala bezobrazne šale i objašnjenja o seksu, kontracepciji i prostituciji.

“Svako ko je pročitao ove pasuse nije mogao da se ne nasmeši”, rekao je Frank van Vre, direktor holandskog Instituta za studije rata, Holokausta i genocida koji je sprovodio istraživanje. “Bezobrazne šale su klasici. One čine očiglednim da je Ana, pored darovitosti, bila kao i svaka druga devojčica.”

Ana, koja je tada imala 13 godina, napisala je te dve stranice 28. septembra 1942, manje od tri meseca pre nego što je njena porodica počela da se krije u tajnoj prostoriji kuće pored kanala u Amsterdamu.

Kasnije ih je prekirla braon papirom i njihov sadržaj bio je nepoznat decenijama.

Istraživači su blicem osvetlili pozedinu papira i fotografisali, a potom su iskoristili softer za analiziranje slika koji je razazanao šta piše na stranicama, jer je se na njima preklapalo više tekstova, prenosi Gardijan.

Ana je često izmišljala situacije kako bi joj bilo lakše da piše o osetljivim temama, kaže Ronald Leopold, izvršni direktor Muzeja Ane Frank. Na ovim stranicama piše zamišljenoj drugarici Kiti.

U pasusu o seksu, Ana opisuje kako devojci ciklus počinje oko 14. godine i da je to “znak da je ona zrela za odnose sa muškarcem, ali da se to naravno ne radi pre braka.”

O prostituciji je napisala: “Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama, takve žene im prilaze na ulici i onda oni idu zajedno. U Parizu postoje velike kuće za to. Tata je bio tamo.”

Napisala je i bezobraznu šalu: “Znaš li zašto su nemačke devojke iz Vermahta u Holandiji? Da bi služile kao dušeci za vojnike.”

Ana je pisala dnevnik dok se sa porodicom krila više od dve godine. Porodici je hranu i potrebštine donosila mreža pomoćika do 4. avgusta 1944 kada su Frankovi otkriveni i deportovani u Aušvic.

Samo je Anin otac, Oto Frank, preživeo rat. Ana i njena sesra su umrle u kampu Bergen-Belsen. Ana je imala 15 godina.

IZVOR: NEDELJNIK

Be First to Comment

Leave a Reply