Press "Enter" to skip to content

Cipras i Zaev utvrdili prihvatljivu opciju rešenja spora

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovarali su u Sofiji, na marginama Samita EU – Zapadni Balkan i utvrdili opciju rešenja spora oko imena koja je prihvatljiva za obe strane.

Na konferenciji za novinare Zaev je rekao da je jedna od opcija za rešenje, koje je razmatrao sa Ciprasom, prihvatljiva za obe strane.

“Razgovarali smo suštinski i razmatrali nekoliko opcija. Jedna od njih je prihvatljiva za obe strane. Produžavamo konsultacije kod kuće da vidimo da li je moguće praktično, institucionalno, sprovođenje tog rešenja. Ako je moguće, verovatno ćemo imati rešenje“, rekao je Zaev.

Makedonski premijer je istakao da je bilo važno da Cipras i on “potvrde sve uspehe koje su postigli ministri spoljnih poslova”.

“Verujte da su veliki i značajni”, istakao je Zaev i dodao da sada slede konsultacije u obe zemlje sa relevantnim političkom faktorima, odnosno opozicijom, kao i da razrade detalje.

Sa Ciprasom su, precizirao je, razmatrane, “moguće opcije za kreativna rešenja koje je makedonska strana predložila u poslednjoj fazi pregovora”.

“Nakon svega što je do sada postignuto, kao premijeri smo konstatovali i potvrdili da stojimo iza svega”, rekao je Zaev.

Na pitanje da li može da dođe do odlaganja rešenja u sporu oko imena, on je rekao “Ne daj bože” i istakao da su između dve zemlje razvijeno nepovratno prijateljstvo, koje će se i dalje razvijati.

“Bilo bi lepo da rešenje koje bi obe strane htele bude prihvatljivo, da se postigne još sada, jer na kraju juna imamo Evropski savet i postizanje dogovora bi bilo dodatno ohrabrenje za taj savet”, rekao je makedonski premijer.

Ukoliko to ne bude moguće, dodao je Zaev, dve vlade će produžiti da traže rešenje, sve dok se ne dogovore.

Makedonski premijer je rekao da su podršku makedonsko-grčkim pregovorima za rešavanje spora dali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojima se sreo u Sofiji.

Vlada Makedonije se nada rešenju spora pre Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

IZVOR: BETA

Be First to Comment

Leave a Reply