Thursday, May 23, 2019


Đina Haspel izabrana za novu šeficu CIA

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 17/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Američki Senat potvrdio je danas izbor Đine Haspel (Gina Haspel) za novu šeficu Centralne obaveštajne agencije (CIA) posle procesa nominacije koji je ponovo otvorio emotivnu debatu o surovim tehnikama ispitivanja osumnjičenih u jednom od najmračnijih perioda te službe.

Senat je glasao 54-45 za izbor Haspel, a vladajućim republikancima pridružilo se šest senatora Demokratske stranke, navodi Asošiejted pres.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel ocenio je da je Haspel koju je za čelo CIA predložio predsednik SAD Donald Tramp “prava žena u pravo vreme”.

Haspel je juče dobila podršku Odbora Senata za obaveštajna pitanja koji je preporučio senatorima da potvrde njen izbor.

Njena kandidatura je obnovila polemiku o programu brutalnog ispitivanja koji je CIA sprovodila nad osumnjičenima za terorizam pošto je Haspel 2002. godine bila na čelu tajnog zatvora CIA na Tajlandu, kada su tehnikom simulacije davljenja mučena dva osumnjičena pripadnika Al Kaide.

Tokom procesa nominacije Haspel je rekla Kongresu da obaveštajna služba nije trebalo da koristi surove metode i obećala da ih neće ponovo uvoditi.

Haspel je takođe učestvovala u uništavanju video snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD koja je završena bez podizanja optužnica. CIA je poslednji put koristila simulaciju davljenja pre više od 10 godina.

IZVOR: BETA

Facebook komentari