Thursday, May 23, 2019


Beograd će od „Fajnal fora” zaraditi između 18 i 20 miliona evra

By GLASRAZUMA.RS , in BEOGRAD , at 19/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Beogradu trenutno boravi oko 15.000 stranih turista zbog Fajnal-fora košarkaške Evrolige i grad će zbog organizovanja tog takmičenja samo od tih turista prihodovati između 18 i 20 miliona evra.

Vesić je rekao da je to jedan od najvažniji sportskih događaj kod nas, ali i u Evropi.

Kaže da je Beograd od 2014. pokušavao da dobije organizaciju tog turnira, kao i da je cilj da svake godine imamo po jedno veliko sportsko takmičenje u Beogradu.

„Danas u Beogradu ima oko 15.000 stranih turista. Svi ostaju tri ili četiri dana, što je po 300 evra dnevno pošto košarkaški turisti malo više troše od fudbalskih. Tako da imamo najmanje prihod za grad i celu ekonomiju grada između 18 i 20 miliona evra. Imamo prenos u više od 200 zemalja sveta, a na početku svakog prenosa se emituje promotivni film o Beogradu”, kaže Vesić.

On je naglasio da je to dobro za imidž prestonice Srbije.

Prema njegovim rečima, trenutno u Beogradu boravi oko 2.500 turista iz Litvanije, koji nisu kod nas tako često, kao i da su tu i Španci i naravno Rusi i Turci.

Imamo, dodaje, povećanje broja turista iz Turske za više od 20 odsto u prva tri meseca u odnosu na isti period prošle godine.

Vesić je najavio i da će Beograd sledeće godine biti domaćin evropskog prvenstva u košarci za žene.

Kako kaže, dobili smo organizovanje Fajnal fora upravo zato što smo od 2014. izgradili veliki broj hotela i infrastrukturu u Beogradu kako bi mogli da budemo domaćini tog takmičenja.

„Organizacija je odlična, to ne kažem zato što mi organizujemo, već zato što je to takmičenje stvarno retko ovako dobro organizovano i to kažu drugi”.

Govoreći o Spasovdanskoj litiji, Vesić je rekao da Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice i da je litija obnovljena 1992. godine.

On kaže da taj praznik simbolizuje Hristovu pobedu nad smrću, ali i podizanje Beograda iz pepela koji je kroz istoriju često tokom ratova bio uništavan.

Vesić navodi da je to slava našeg grada i da je veliki broj ljudi tada na ulicama, kao i da je to za strane turiste bila prava atrakcija.

„Neki kritikuju litiju, ali kada vide to u Rimu, onda se slikaju i pišu na društvenim mrežama zašto to nema kod nas”.

Vesić je poručio da je Spasovdanska litija deo naše tradicije i da će grad nastaviti da je održava.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari