Press "Enter" to skip to content

Ovo je neprihvatljiv predlog imena za Grke

Grčka stranka Nova demokratija saopštila je da je ime “Ilindenska Makedonija” neprihvatljiv predlog koji podstiče iredentističke zahteve Skoplja.

Premijer Grčke Aleksis rekao je pred grčkim parlamentom da nijedan predlog nije konačan, navodi Rojters.

“Svi predlozi koje podnesu izaslanici (Ujedinjenih nacija) ili naše komšije (Makedonija) su nevažeći ukoliko se ne ispune zahtevi grčke vlade”, rekao je Cipras, ne otkrivši više detalja, prenosi Rojters.

Cipras će izvestiti predsednika Grčke i opozicione lidere o napretku postignutom u razgovorima sa Skopljem u vezi decenijskog spora oko imena Makedonije, saopštio je danas zvaničnik grčke vlade.

Kako je neimenovani zvaničnik rekao, Cipras će sa predsednikom i opozicionim liderima razgovarati u subotu ili nedelju o postignutom napretku s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, sa kojim je razgovarao na marginama Samita EU-Zapadni Balkan, prenela je agencija Rojters.

“Revizija ustava je neophodan uslov”, dodao je zvaničnik.

I grčki i makedonski premijer rekli su da su razgovori bili dobri i da je došlo do napretka oko postizanja dogovora.

Zaev je u Sofiji u četvrtak rekao da je sa Ciprasom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu pre samita lidera EU.

Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

IZVOR: TANJUG

 

One Comment

  1. Anonymous 24/05/2018

    Pošto su Makedonci Srbi koji žive u Makedoniji, moj predlog je da se Makedonija zove Južna Srbija!

Leave a Reply