Thursday, May 23, 2019


Da li su ovo čekali Srbi na Kosovu i Metohiji?

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 20/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti formirana prema Ustavu i zakonima Kosova.

“Čuli smo i visoke zvaničnike EU kada su rekli da se formiranje ZSO mora desiti u skladu sa kosovskim zakonima”, kazao je Haradinaj za Radio televiziju Kosova.

On je dodao da formiranje ZSO i priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije predstavljaju dva odvojena pitanja.

“To su odvojena pitanja. Prvo se dešava na Kosovu i tiče se samo Kosova. Formiranje ZSO je pitanje koje treba da se reši u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova kako predviđa sporazum. Dok pitanje priznanja država mora biti obostrano, ono se tiče i Srbije i Kosova”, izjavio je Haradinaj.

Govoreći o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, Haradinaj je kazao da ima još dosta toga da se uradi, ali da je napravljen veliki korak ka toj normalizaciji.

“Kosovo je dosta uradilo za prava Srba, sada je vreme za konačno pomirenje, političko pomirenje, inače to što se desilo ne može se zaboraviti niti oprostiti”, rekao je Haradinaj i dodao da je “priznanje poslednji korak koji se mora desiti i da očekuje da se to desi što pre, ali da ako se Srbiji čeka, mogu da čekaju i oni”.

Istakao je da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova i da se i zbog toga mora naći “zajedničko rešenje”.

Na pitanje o liberalizaciji viza za Kosovo, Haradinaj je rekao da je nakon ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom optimista po tom pitanju. On je naveo da je zadovoljan sa koalicionim partnerima, i da je jedino nezadovoljan što zbog vladinih obaveza ne može da posveti dosta vremena svojoj partiji AZBK.

Haradinaj je odbacio mogućnost održavanja prevremenih izbora i dodao da će novi biti održani četiri godine od početka njegovog mandata.

IZVOR: BETA

Facebook komentari