Thursday, May 23, 2019


“Kosovo nije jedini element za pristupanje Srbije EU”

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO POLITIKA , at 20/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kosovo je ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On dodaje da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

“Normalizacija odnosa sa Prištinom i napredak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prva”, rekao je Fabrici za “Blic”.

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

“Normalizacija treba da bude u obliku pravno obavezujućeg sporazuma i kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe”, naveo je on.

Fabrici nije želeo da komentariše navode o postojanju dokumenta Zapada i Amerike o Kosovu naglašavajući da je “stvarnost takva da se dijalog vodi uz pomoć EU”.

Prema njegovim rečima, neće biti menjanja formata dijaloga.

“Dijalog ostaje u formatu u kome jeste i njemu će i dalje dobre usluge pružati visoka predstavnica Federika Mogerini. Vidimo da su obe strane spremne da nastave dijalog u postojećem formatu. U tom sastavu su se nakratko sastali u Sofiji tako da očekujemo novi angažman”, rekao je Fabrici.

Kada je reč o sporazumima postignutim u dijalogu, on je rekao da se neki primnjuju a neki ne i dodao da je Priština posle snažnog insistiranja EU u aprilu pokrenula proces formiranja ZSO.

“Mi konstantno obema stranama pričamo da dogovorene stvari moraju da se primene, ali u isto vreme važno je da se gleda šira slika, da se radi na normalizaciji odnosa. Upravo je tu poruku visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala Vučiću i Tačiju na Samitu u Sofiji. Sve troje su se složili da je to put kojim treba da se ide”, rekao je on.

Govoreći o nedavnom Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, on je rekao da su pokrenute brojne inicijative koje podržavaju proces proširenja i ističu da je potreban dalji rad i da je ekonomski razvoj od suštinskog značaja, te da je naročiti fokus bio na povezivanju samog regiona, kao i regiona sa EU.

Što se tiče datuma za ulazak u EU, Fabrici kaže da nema prečica i da svaka zemlja mora da sprovede neophodne reforme, a da će datum prirodno doći kad sve bude završeno.

“Davanje datuma može da napravi zabunu, da se stvori utisak da se samo čeka datum, a u pitanju je ustvari proces. Godina 2025. je neka vrsta horizonta koji je predložila Evropska komisija, do kada treba da se u samoj EU sprovedu reforme koje uključuju oblasti bezbednosti, ekonomije i proširenja”, rekao je Fabrici.

IZVOR: TANJUG

Facebook komentari