Sunday, May 26, 2019


Nemački karikaturista je dobio otkaz zbog ove karikature

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 21/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Nemački dnevnik “Zidojče cajtung” raskinuo je višedecenijsku saradnju sa karikaturiston Diterom Haničem zbog “korišćenja antisemitksih klišea”, preneo je B92.

Urednik lista Volfgang Krah rekao je da je objavljivanjem karikature 15. maja bilo “greška” i izvinio se čitaocima, prenosi Rojters.

Karikatura predstavlja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u odori izraelske pobednice Evrovizije Nete Barzilai kako drži raketu sa Davidovom zvezdom u jednoj ruci, a u drugoj mikrifon i izgovara “dogodine u Jerusalimu”.

Karikaturista Hanič je rekao da je želeo da kritikuje Netanijahua zbog toga što je iskoristio Evroviziju za sopstvenu agendu i zloupotrebio pobedu izraelske pevačice.

Nemački komesar za antisemitizam Feliks Klajn izjavio je u četvrtak da je list “Zidojče cajtung” prešao “crvenu liniju” kada je objavio karikaturu Netanijahua sa uvećanim ustima, ušima i nosem.

Klajn, koji je ove godine imenovan na tu funkciju usred zabrinutosti zbog porasta antisemitizma, rekao je za “Bild” da karikatura objavljena u vodećem nemačkom listu posle odluke SAD da premeste ambasadu u Jerusalim podseća na “slike nacističke propagande koje se ne mogu tolerisati”, preneo je AP.

IZVOR: NEDELJNIK

Facebook komentari