Sunday, June 16, 2019


Ateisti Srbije: U Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za crkvu

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 22/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražilo da država obaveže SPC da plaća porez, a vernike da plaćaju crkveni porez od svojih zarada.

Podsetili su da Srpska pravoslavna crkva iz budžeta Srbije dobije godišnje oko sedam miliona evra, i to od svih građana Srbije, bez obzira na to da li su vernici ili nisu.

“Pozivamo državu da oporezuje i u sistem PDV-a uvede crkvene poslove, kao i to da umesto izdvajanja iz budžeta koji pune svi građani Srbije, verskim zajednicama omogući daleko lukrativniji porez koji bi dobijale redovnim odvajanjem od plata sopstvenih vernika. To su najbolje i najpravednije tekovine savremenog sveta, kom i sami valjda težimo”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju. 

Ateisti Srbije su predložili uvođenje crkvenog poreza po ugledu na način na koji se to radi u Nemačkoj, gde se za crkve i verske zajednice izdvaja osam ili devet odsto bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik.

Naveli su da bi na taj način Srpska pravoslavna crkva prikupila daleko više novca nego što ga dobija danas od države i prikuplja na venčanjima, krštenjima i sahranama, uz uslov da je tačan podatak SPC da u Srbiji ima 95 odsto vernika te crkve.

“Pa u čemu je problem? Ko bi se pri čistoj svesti, da ne kažemo i pri zdravoj pameti, odrekao tako basnoslovnog bogatstva? Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo takav porez, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za materu crkvu”, ocenjuje se u saopštenju.

Ateisti Srbije su optužili SPC da “igra na sigurno, pa dobija sedam miliona evra iz budžeta svake godine, ne plaća porez i dobija nebrojene privilegije u obradivoj i građevinskoj zemlji, nekretninama i uslugama od države”.

Pozvali su vlasti da novac prikupljen uvođenjem crkve u sistem PDV-a bude iskorišćen za kupovinu neophodne medicinske opreme za državne bolnice i za opremanje vrtića i škola.

Facebook komentari