Thursday, May 23, 2019


Dačić: Ima pritisaka oko Kosova, ali nećemo trgovati

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 22/05/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sledeće godine postigne neki sporazum sa Prištinom, ali je i dodao da Beograd neće trgovati u vezi s Kosovom i Metohijom zarad rokova za članstvo u EU.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao i da države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova greše kada tvrde da je taj proces nepovratan.

Po njegovim rečima, zapadne zemlje koje su medju prvima priznale nezavisnost Kosova brane tom odlukom svoju politiku iz devedesetih godina prošlog veka.

“Teško će oni promeniti stav o Kosovu, to je logičan kraj takve politike od raspada Jugoslavije preko bombardovanja do jednostranog proglašenja nezavisnosti. To je njihova samoodbrana ali ih strašno nervira što nagovaramo pojedine zemlje da povuku priznanje. Oni misle da je nemoguće da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod 100, samo neka misle tako”, kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, za Srbiju je važno da održava broj zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Za to su potrebni dobri bilateralni odnosi sa tim državama, česte posete, zajednički interesi. Postoji mnogo zemalja u koje retko idemo a kojima treba posvetiti veću pažnju, poput Azerbejdžana”, kazao je Dačić dodajući da se bez obzira na veličinu pojedinih država, mere njihovi glasovi u medjunarodnim organizacijama.

Komentarišući izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina o promeni prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je rekao da članstvo u EU ostaje jedan od prioriteta “ali ne po svaku cenu”.

IZVOR: BETA/RTS

Facebook komentari