Thursday, May 23, 2019


Hapšenje srednjoškolaca šokiralo građane (VIDEO)

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 07/12/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Snimak iz jedne škole u okolini Pariza na kom se vidi kako policija na grub način hapsi učenike delio se juče na društvenim mrežama, praćen oštrim kritika na račun ponašanja snaga reda. I ministar obrazovanja rekao je da je prizor šokantan, ali da je izvučen iz konteksta jer se ne vide okolnosti u kojima je nastao.

Posle incidenata u srednjoj školi Sent Egziperi u mestu Mant-la-Žoli tridesetak kilometara od Pariza uhapšeno je 146 mladih ljudi. Londonski „Dejli mejl” navodi da među njima ima i 12-godišnjaka. Na fotografijama i snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako učenici s lisicama ili s rukama skupljenim iznad glave kleče na zemlji u dvorištu škole.

Ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker rekao je juče za francuski informativni portal „Telegram” da su „prizori šokantni jer se nalazimo u klimi izuzetnog nasilja” .

„Bilo je ispred škole ljudi starijih od 20 godina koji su prethodnih dana ometali rad škole, dovlačili učenike iz drugih oblasti, krali boce s gasom. Često su vršili zloupotrebe i napadali policiju koja je nastojala da ih neutrališe. U tom procesu ih je saterala uza zid i to je ono što vidimo na snimcima”, rekao je ministar.

Priznao je da je to „veoma loše”, ali je ponovio da se „stvari moraju staviti na pravo mesto” u trenutku dok se policija u celoj zemlji „suočava sa velikim teškoćama i neverovatno rizikuje”.

AFP je preneo izjavu ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanea da je u petak u tom mestu uhapšena 151 osoba i dodao da su neke od njih nosile oružje. Takođe je naglasio da niko od učenika nije povređen.

Učenici i studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju nedeljama, zahtevajući da se odustane od najavljenih reformi obrazovanja, poput reforme mature i povećanja školarine za strance.

Srednjoškolci su protekle sedmice blokirali ili ometali rad u oko 200 srednjih škola. Nekoliko učenika s maskama na licu bacalo je Molotovljeve koktele, prevrtalo kante za đubre i sukobilo se sa policijom u nekoliko francuskih gradova.

Snimci brutalnog hapšenja koji su se juče pojavili izazvali su bes i kritike sindikata i levičarskih stranaka uoči novih protesta najavljenih za danas i sutra. Iako je predsednik Emanuel Makron u utorak suspendovao primenu ekološke takse na gorivo, što je bio glavnih zahtev demonstranata, „žuti prsluci” su najavili da će i ovu subotu, četvrtu zaredom, izaći na ulice.

Premijer Eduar Filip najavio je je da će zbog toga 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti danas raspoređeno širom zemlje, od toga 8.000 u Parizu, i da će biti upotrebljeno desetak oklopnih vozila žandarmerije, prvi put od nereda u pariskim predgrađima 2005. godine.

Na ulice ipak neće izaći kamiondžije jer su na sastanku s ministarkom saobraćaja dobili obećanje da će vlada poništiti odluku o smanjenju plata za prekovremeni rad.

IZVOR: POLITIKA