Thursday, May 23, 2019


Madagaskar povukao priznanje Kosova

By GLASRAZUMA.RS , in KOSOVO , at 07/12/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ministarstvo spoljnih poslova Madagaskara obavestilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je ta zemlja povukla odluku o priznanju Kosova, saopšteno je.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nota Madagaskara upućena je 5. decembra.

U martu je bilo 1-0 na fudbalskoj utakmici. Reprezentacija Kosova golom Edona Džegove pobedila je u prijateljskoj utakmici rivale sa Madagaskara. Da li je osam meseci kasnije, ostrvska država odlučila da izjednači, koristeći diplomatiju umesto lopte?

Da je Madagaskar postao dvanaesta država koja je povukla priznanje Kosova nije objavljeno na zvaničnom sajtu Vlade Madagaskara, jer sajt ne postoji.

Nije se oglasio ni predsednik Eri Ražanarimampjan, koji prolazi kroz težak period – ove nedelje je izgubio na izborima i 19. decembra biće nemi posmatrač drugog kruga.

U glavom gradu Antananarivu vredan je, po svemu sudeći, bio šef madagaskarske diplomatije Eluj Alfons Maksim Duvu, s kojim predsednik Srbije tvrdi da se jutros čuo.

“Za nas je važno, još jedna prestonica, još jedna zemlja, velika zemlja…Antanarive…Antananarive, dakle, Madagaskar je doneo odluku da povuče priznanje. Hvala im na tome, i to govori da Srbija može da se bori za svoje interese”, rekao je predsednik ALeksandar Vučić.

Više puta do sada se dešavalo da nakon što Srbija objavi da je neka zemlja povukla priznanje Kosova, iz Prištine stigne demanti. Ni slučaj Madagaskar, ispostaviće se, nije izuzetak.

“Kosovo odbacuje navode da je Madagaskar povukao priznanje. Lažne vesti i propaganda Srbije usmerena protiv Kosova neće uspeti. Pozivamo Evropsku Uniju i NATO da reaguju povodom ovih hibridnih pretnji koje dolaze iz Beograda, jer predstavljaju pretnju po regionalnu stabilnost”, saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Madagaskar je po pitanju priznanja Kosova više nego neodlučan. Nezavisnost su svečano parafirali tek pre godinu dana, kada su kosovski predstavnici priznanje Madagaskara predstavili kao veliki diplomatski uspeh.

IZVOR: N1