Thursday, May 23, 2019


Svetlani Bojković Sterijina nagrada

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO KULTURA , at 08/12/2018

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Dramska umetnica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2019. godinu. Odluku o laureatu doneo je na jučerašnjoj sednici Upravni odbor Sterijinog pozorja. Priznanje se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome kao i novčanog dela.

– Jako sam se obradovala Sterijinoj nagradi, posebno zbog činjenica da sam sticajem okolnosti retko igrala u predstavama koje su išle na Pozorje, pa tako nisam ni bila u prilici da je dobijem. Zato mi je ovo ujedno i jedino priznanje koje do sada nisam osvojila, tako da sam dodatno počastvovana i obradovana – kaže za „Politiku” Svetlana Bojković i dodaje:

– Sterijino pozorje je izuzetno važna kulturna svetkovina u srpskoj pozorišnoj umetnosti. O tome svakako govori njegova dugovečnost, iza sebe je ostavilo raznorazne uspone, krize, padove, raspad države… Uprkos svemu tome uspelo je da se održi i da iz godine u godinu u Novom Sadu okuplja pozorišnu elitu na jednom mestu.

Svetlana Bojković diplomirala je glumu u klasi profesora Predraga Bajčetića 1970. godine. Stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gde ostaje do 1993. godine, zatim prelazi u status slobodnog umetnika. Od tada najviše igra u Ateljeu 212. Pozorišna publika pamti je po brojnim ulogama, od Jovanke, Hede Gabler, Belize, Filumene, Maše, Raise Pavlovne Gurmišske, Elizabete od Engleske, Milunke Savić, za koje je osvojila najveća esnafska priznanja.

Na Sterijinom pozorju prisutna je od 1969. godine. Od tada je na Pozorju ostvarila osam uloga. Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. godine, povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine.

Među pojedincima koji su do sada odlikovani Sterijinom nagradom za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture su, pored ostalih: Josip Vidmar, Hugo Klajn, Eli Finci, Miroslav Krleža, Mata Milošević, Mira Stupica, Dejan Mijač, Dušan Jovanović, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Jovan Hristić, Mira Banjac, Dušan Kovačević, Milena Zupančič, Goran Stefanovski, Egon Savin, Ljubomir Simović, Ljubiša Ristić, Renata Ulmanski, Predrag Ejdus… Nagrada će Svetlani Bojković biti uručena 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

IZVOR: POLITIKA