Wednesday, June 19, 2019


Radomirović: Ne verujem da će vrh OVK odgovarati, pod dobrom su zaštitom (VIDEO)

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 12/01/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

“Ne verujem da će vrh OVK odgovarati, oni su pod dobrom zaštitom, Srbija je jedina džrava u regionu koja je izručila politički i vojni vrh nekom sudu, bolje je da se svim zločincima sudi tamo gde su počinili ratne zločine”, smatra predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

Radomirović je rekao da je forimiranje suda neka vrsta napretka, ali ne veruje da će doći do osude glavnih.

“Haški tribunal je imao dovoljno dokaza i vremena da ih osudi. Razgovarao sam s jednim Amerikancem koji je bio tužilac u slučaju Ljimaja i rekao da je razočaran i da je bilo dovoljno dokaza i protiv drugih komandanata OVK, znamo i šta je bilo sa svedocima. A žrtve i dalje čekaju pravdu”.

On smatra da potezi koje vuče Priština utiču na dijalog s Beogradom i dodaje da se svakim tim potezom pregovori zaustavljaju.

“Nema dovoljno volje sa Zapada da se Priština prisili da povuče poteze koji narušavaju dijalog, ovo nikom ne odgovara, treba nastaviti razgovore. Ima dosta prostora za saradnju Srba i Albanaca”.

Govoreći o protestima u Beogradu, Radomirović je rekao da to što političari nisu u prvom redu pokazuje da su svesni koliki odijum izazivaju i dodao da je ljudima dosta obećanja političara.

“Imamo iskustva iz devedesetih kada su političari bili u prvim redovima i govorili. Došlo je do zasićenja političarima, znamo kako smo prošli s raznim obećanjima, da su mnogi političari kao milioneri završavali karijere, a da nismo dobili odgovor odakle im te pare kojima su kupovali nekretnine”.

Kako kaže, opozicija je u dobrom meri sama kriva za sve što joj se dešava.

“Imali smo jaku DS, onda je Tadić napravo stranku, imali smo seriju predsednika DS koji se nisu snašli, izgubila je kapacitet da bude ozbiljna stranka. Samo jaka stranka samo može da spreči mahinacije na izborima. Videli smo da je u Lučanima bilo nepravilnosti, a opozicija nije uložila prigovor. Uvek će biti neregularnosti na izborima, pogledajte SAD, ali bitno je da zahvaljujući opoziciji i posmatračima bude svedeno na minimum”.

Radomirović navodi da ne bi bilo dobro da sada budu raspisani vanredni izbori, već da konačno imamo vladu koja će četiri godine da upravlja državom.

“Mislim da opoziciji nije u interesu da se raspišu, ne čujemo šta je to što konkretno smeta opoziciji… U kampanji svi javni servisi moraju ravnopravno da predstavljaju kandidate, REM ima obavezu da prati i reaguje kada nema ravnoteže, REM mora da funkcioniše. Nažalost ne funkcioniše, koliko članova Saveta REM-a nije izabrano već godinama, imaju softvere i mogu da prate televizije, koliko je vremena dato, ali ne preduzimaju korake da to rade”.

On kaže i da je očigledno da opozicija nema dovoljan kredibilitet u javnosti, dok Aleksandar Vučić ima podršku svojih medija.

“Većina medija ne preispituje poteze vlasti, Vučić ima podršku dobrog dela javnosti. Za nas u medijima je bolje da imamo jaku opoziciju i da napravimo balans vlasti i opozicije”.

Radomirović smatra da je većina medija u Srbiji samo portparol ljudi koji imaju moć, dok su građani zapostavljeni.

“Pištaljka postoji devet godina i sami smo iznenađeni da naše tekstove danas prenose veliki mediji i to se dugo nije dešavalo, čini mi se da postoji prostor da se vratimo ozbiljnom novinarstvu, koje nije zasnovano da odmah privlači pažnju, već insistira na činjenicama. Teško je bilo pred izbore 2012. kada je Pištaljka objavila niz članaka o ozbiljnoj korupciji u vrhu Vlade i ozbiljnim sumnjama u regularnost reizbora sudija, gde smo objavili tajni izveštaj Evropske komisije. Nijedan mediji tada nije preneo to, vest je bila bitna u svetskim medijima. Od 2009. do 2012. imali smo ozbiljan udar na medije i sudstvo i to treba da nam bude nauk da se s ljudima iz pravosuđa borimo za svoje profesije i da građanima pokazujemo zašto je bitno da imamo nezavisne medije i sudstvo”.

IZVOR: N1