Wednesday, June 19, 2019


Više hiljada građana na protestu u Kragujevcu, traže “svež vazduh” bez laži

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 12/01/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

U Kragujevcu je održan drugi protest pod nazivom “Budi jedan od pet miliona”. Učesnici protesta su od predstavnika vlasti zatražili da govore istinu i poštuju zakone, jer je to uslov za normalizaciju društva i uređenje sistema.

Okupilo se više hiljada građana na platou ispred bivše Robne kuće Beograd, a potom su šetali centrom grada. Na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, okupljenima su se obratili Kragujevčani Željko Mrkalj, Nenad Maksimović i Milan Šerifović, zatim Dragan Biočanin iz Batočine i Radoslav Ćatić iz Masloševa. Okupljeni su odlučili da se i dalje okupljaju subotom.

“Poštovanje zakona predviđa da se ne sme zelenašiti, a umesto toga izbacuju nas iz kuća na ulice i prete policijom i vojskom. Odgovaraće za to”, rekao je na protestu bloger Nenad Maksimović.

On je dodao da su se građani okupili zato što je ulica jedino mesto u mraku gde se ne trguje povlasticama, za razliku od institucija sistema gde je sve moguće. “U njima nažalost i pozicija i opozicija dele plen”, dodao je Maksimović.

Poručio je da su građani na protestima zbog potrebe za “svežim vazduhom” koji je više od 20 godina zatrovan lažima, mržnjom i podelama.

Na skupu se čulo skandiranje “ne” svima koji “jašu” građane već 30 godina i koji su “izbrisali građansku Srbiju”.

“Izbrisali su građansku Srbiju sa lica zemlje, smatrali su da je više nema i da ne postoji, e pa ovo je građanska Srbija, koja je lepa, čestita, koja ima ljude koji su lepi, pošteni, stručni, koji hoće da rade i predstavljaju svoju zemlju, ne više ovi hohštapleri i prevaranti”, rekao je na skupu Željko Mrkalj.

Jedan od organizatora protesta novinar u penziji Milan Šerifović rekao je da će ove demonstracije izroditi novog lidera, pametnijeg, obrazovanijeg, mlađeg i lepšeg.

On je pročitao pismo podrške gradjanima Kragujevca koje je uputila poznata glumica Gorica Popović.

Protesti u Kragujevcu organizuju se u znak podrške demonstrantima u Beogradu, koji su večeras protestovali šesti put.

Jedan od organizatora protesta u Kragujevcu, preduzetnik Nebojša Veljković ranije je naveo da je aktuelna vlast vratila srpsko društvo u “pretpolitičko doba” i da se protestima traži poštovanje zakona i da institucije ne istupaju iz svojih ovlašćenja.

IZVOR: N1