Wednesday, June 19, 2019


Francuski list La Croix o beogradskim protestima

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 13/01/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

I pored protesta svake subote u Beogradu od početka decembra, čini se da su male prilike da za sada “padne Vlada” predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneo je francuski list Kroa (La Croix).

U opširnom tekstu o protestima nezadovoljnih građana u Srbiji, stručnjak za Balkan iz Međunarodnog istraživačkog centra Fakulteta političkh nauka u Parizu Žak Rupnik izjavio je za francuski list da su za sada male šanse da padne vlada.

“Opozicija je vrlo raznolika, od radikalne levice do radikalne, ali i ekstremne desnice. Za sada opozicija nije dovoljno ujedinjena da bi predstavljala verodostojnu alternativu i zbog toga vlastima ne predstavlja pretnju”, ocenio je Rupnik.

Drugi stručnjak za Balkan iz odseka Akademije za međunarodnu geopolitiku u Parizu, Aleksis Trud, je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne deluje zabrinuto zbog protesta.

“On (Vučić) je samo nagovestio mogućnost raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora, a ti izbori ne bi predstavljali neku opasnost za njega”, ocenio je Trud i dodao bi na izborima Vučić sigurno ponovo pobedio, jer je, kako navodi list, popularan u srpskoj provinciji gde je mala mobilizacija protiv vlasti, kao i nedovoljna obaveštenost o dešavanjima u Beogradu, gde traže njegovu ostavku.

List je preneo da je jedna od zabrinutosti građana na protestu pritisak vlasti na medije.

“Premda ne postiji cenzura u pravom smislu te reči, glavni informativni kanali koji imaju najveću gledanost, nalaze se pod kontrolom”, ocenio je Rupnik, prenosi Kroa.

Francuski list je dodao da “političko nasilje, ućutkivanje civilnog društva i rastuća kontrola medija predstavljaju jedne od glavnih razloga nezadovoljstva građana”, ali “vlasti i dalje to ignorišu i ne strahuju za svoj opstanak”.

IZVOR: BETA