Wednesday, June 19, 2019


Šta krije tamna strana Meseca: Kineski rover poslao fotografije sa one strane koju nikad ne vidimo

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 14/01/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kina je objavila prve fotografije koje je njihov rover snimio po sletanju na suprotnu, takozvanu tamnu stranu Meseca, u njihovom prvom svemirskom programu, prenosi Gardijan.

Slike, prikazane na državnoj televiziji CCTV, prikazuju rover “Zec od žada” 2 i “Chang’e 4” letelicu koja ga je prenela tokom prvog takvog sletanja na Mesečevu stranu koju nikada ne vidimo sa Zemlje. Fotografije su poslate putem relejnog satelita u kontrolni centar u Pekingu, iako nije jasno kada su načinjene. Prikazujući rover kako se udaljava od mesta sletanja, zvaničici Kineske nacionalne svemirske agencije naveli su da je ovo “potpuni uspeh” misije.

Slike prikazuju kamenitu površinu sa oštim ivicama kratera u pozadini, što predstavlja izazov za kontrolore koji treba da planiraju trasu puta rovera, prenela je zvanična agencija Sinhua.

Među slikama je i panorama od 360 stepeni sklopljena od 80 fotografija snimljenih sa sonde posle izlaska rovera na površinu Meseca, navodi Sinhua, citirajući Čunlai Lija, zamenika direktora Nacionalne opservatorije i šef “Chang’e 4” sistema na Zemlji.

Tamna strana Meseca je mnogo puta posmatrana iz Mesečeve orbite, ali nikada nije istraživana na površini.

IZVOR: NEDELjNIK