Wednesday, May 22, 2019


Reakcije na ukidanje prijemnih ispita za fakultete

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 22/01/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Prijemni ispiti za fakultete biće ukinuti i od 2021. uvode se standardizovani maturski državni ispiti koje će svi studenti polagati pod jednakim uslovima, a učenici će popunjavati i listu želja, nakon čega će u odnosu na broj bodova, biti raspoređeni po fakultetima.

Ova promena je podigla dosta buke na društvenim mrežama, a čini se da ni srednjoškolci nisu zadovoljni ovakvim načinom upisa na fakultet.

Učenica jedne beogradske gimnazije (N.D.) kaže za naš sajt kako ovakva matura neće nikome odgovarati, a pogotovo ne onim učenicima koji će upisivati društvene fakultete, jer će biti primorani da polažu, između ostalog i matematiku.

— Mislim da to ni u kom slučaju nije dobro i da nikome neće odgovarati. Jer, na primer, deca koja upisuju neki društveni fakultet će morati da polažu matematiku, koja im verovatno nije jača strana. A pored toga će biti previše opterećeni jer će, umesto jednog ili dva predmeta koja bi polagali na fakultetu i koji će im za isti biti potrebni, polagati više predmeta, od kojih se sa većinom više nikad neće susresti.

Mnogi učenici su kao propust izdvojili i to, što će ovakav vid mature po njihovom mišljenju, biti mnogo teži i zahtevaće mnogo više učenja, a samim tim i stresa.

Učenik (N.R.) kaže da bi u osnovnoj školi trebalo da se stekne neko osnovno znanje, a da je srednja škola tu da to znanje dopuni. On smatra da će ovakva matura samo otežati upis budućim četvrtacima.

Izgleda da mnogi nisu zadovoljni ovom novinom, ali Ministarstvo prosvete kao i po običaju nikoga nije pitalo za savet, niti je održana javna rasprava. Interesi učenika, očigledno su na poslednjem mestu, a mnogim profesorima to ne smeta, jer se to njih ne dotiče. Ali ko zna? Do 2021. ima još vremena. Možda će se opet nešto promeniti.

IZVOR: GLASRAZUMA.RS