Wednesday, May 22, 2019


Preminuo proslavljeni reditelj Dušan Makavejev

By GLASRAZUMA.RS , in KULTURA , at 25/01/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Proslavljeni srpski reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu u 87. godini, prenosi RTS.

Makavejev je rođen 13. oktobra 1932. godine u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Svojim delima kritikuje trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko. Kao pristalica i veliki poznavalac dela psihologa Vilhelma Rajha, često njegova učenja komponuje u svoje filmove.

Njegov film Misterije organizma (1971) u stvari je posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu. Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas.

Režirao je i filmove “Parada” (1962), “Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993).

Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, “Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

IZVOR: RTS