Thursday, May 23, 2019


“Srpski Dogvil”

By Olja Bećković , in STAV , at 06/03/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Prošle nedelje je na Kopaoniku počeo prestižni ekonomski forum pod kolokvijalnim nazivom “srpski Davos”. Teško mi je da zamislim nekog ko je proputio do Kopaonika preko Brusa, a da mu nije palo na pamet da bi pre nego što se upusti u velike teme bilo važno da progovori i neku reč o lokalnoj ekonomskoj politici.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ne radi se o tome čija je televizija “Prva”, niti po čemu ko pamti autorku emisije “Život priča”. Nije Marija Lukić u toj emisiji (sreda, 27. februar) svedočila samo o seksualnom zlostavljanju koje je trpela od predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutke. Svedočila je o kastraciji koju su razni milutini izvršili nad muškim rodom, bojim se, ne samo u Brusu. Marija je samo jedna od nekoliko žena koju je sa Jutkom upoznao otac! Očevi su zakazivali ćerkama sastanke sa predsednikom opštine Brus da bi ih ovaj zaposlio!

“Moj tata je zvao Jutku da ga pita da li može da me zaposli, a on je rekao da dođem sutra. Muž mi je nezaposlen, imamo decu” – ovo su parafraze rečenica koje povezuju većinu Jutkinih žrtava.

Milutin Jeličić Jutka je toliko poštovao svakog tog “tatu”, da nijednu od ćerki svojih školskih drugova, komšija i sugrađana nije poštedeo svojih šaka! I muževi i očevi su znali koliko košta plata koju njihove “marije” donose kući. Pretpostavljam da je i predsednik opštine znao da znaju, ali je znao i da mu ništa ne smeju.

Milutin Jeličić Jutka je predsednik opštine Brus, “srpskog Dogvila” udaljenog samo 25 minuta vožnje od Kopaonika gde se ovih dana održava “srpski Davos”. Razume se da niko ne misli da bi Jutki trebalo da se sudi na ekonomskom biznis forumu, ali bi to svakako moglo da bude pravo mesto za analizu ekonomskog modela i strategije za smanjivanje nezaposlenosti koju sprovodi akutelna vlast.

Šta bi za eksperte mogla biti aktuelnija tema od činjenice da 30 kilometara od kongresne sale u kojoj se vode visoke rasprave o budućnosti, očevi i muževi žive bez iluzija da ima drugog modela za ekonomski opstanak njihovih porodica osim da ponude Jutki svoje ćerke i supruge?

Baš me zanima da li će narednih dana nekom pasti na pamet da u okviru debate o stvaranju ambijenta za privlačenje stranih investicija, pokaže prstom umesto na grafikon u pravcu Brusa ili Pančićevog vrha?

O čemu se priča na forumu u “srpkom Davosu” ako se ne priča ko je i kako sagradio “ono gore” na Pančićevom vrhu i ko “odozgo” štiti toliku bespravnu gradnju?

Nije valjda da to nema veze sa biznisom.

Bilo bi zaista obeshrabrujuće ukoliko bi se takve debate preskočile iz pukog straha da neko ne protumači da je zalaganje za poštovanje zakona jednako napadu na Aleksandra Vučića.

Konačno, nije li sasvim obrnuto. Šta je veća odbrana politike Predsednika SNS, nego zaprepašćivanje nad Jutkinim potezima?

Opasna je ta logika – “Napad na Jutku je napad na Vučića”.

Oni koji podržavaju tu vrstu razmišljanja, morali bi da imaju u vidu šta se dešava ukoliko se ista simetrija primeni i na napade na Mariju Lukić.

U tom slučaju nije lako zaobići pitanje: Da li je Jutkin napad na Mariju Lukić, ukoliko je tačno da je ona član Narodne stranke, zapravo napad na Vuka Jeremića?

Da li je pisao Mariji, a želkao Vuka?

Večeras (sreda, 6. mart) će na televiziji “Prva” biti emitovan drugi deo svedočenja Marije Lukić u emisiji “Život priča”. Neizvesno je da li će meštani Brusa i ove večeri ostati bez struje. Jutka je još uvek predsednik opštine. Njegova ostavka postoji samo u njegovom saopštenju.

IZVOR: BLIC